Bilim-Teknoloji

Güneş'te dev patlama

NASA, geçtiğimiz ay Güneş'te yaşanan dev patlamanın görüntülerini yayımladı. Bugüne kadar elde edilen en net Güneş patlaması görüntülerinde, Uzay boşluğuna saatte 2.5 milyon km hızla saçılan kozmik materyal görülüyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

nasa'nın temmuz 2013'te güneş'in atmosferini gözlemlemek için ateşlediği iris uzay aracı, bir güneş patlamasına dair en detaylı görüntüleri elde etmeyi başardı. güneş'te 9 mayıs tarihinde yaşanan taçküre kütle atımında, çok yüksek miktarda kozmik materyal, olağanüstü bir hızla uzay'a saçıldı.

nasa, iris'in patlamayı görüntülediği görüş alanının dünya'dan beş kat daha geniş, yüksekliğinin ise dünya'nın 7.5 katı olduğunu belirtti.

iris, patlamadan günler öncesinde elde ettiği konum sayesinde dev kozmik fırtınanın detaylı görüntülerini çekmeyi başardı.

iris bilim ekibinde yer alan lockheed martin güneş&astrofizik laboratuvarı'ndan bart de pontieu, "bir parlama veya taçküre kütle atımı görebilmek için güneş'in aktif olan bölgelerini inceliyoruz. iris ekibi olarak ilk gözlemimizi yapmış olmanın heyecanını yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

iris, taçküre kütle atımında, sıcaklığı yaklaşık 30 bin derece civarındaki materyale odaklanıyor. videonun ortasında görülen çizgi, iris'in ışığı dalga boylarına bölebilen spektrografından kaynaklanıyor. işığı dalga boylarına bölerek, bilim insanları çizginin ötesindeki materyalin hızını, ısısını ve kütlesini ölçebiliyor.

kaynak: nasa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;