Afrika

Güney Sudan barış görüşmelerinde tek taraflı anlaşma

Etiyopya'da sürdürülen Güney Sudan barış görüşmelerinde tek taraflı anlaşmaya varılırken, Cuba yönetimi barış anlaşmasını imzalamak için 15 gün süre istedi.

Güney Sudan temsilcilerinden birinin görüşmeler sırasında açtığı pankartta, “Yeter. Barışa şimdi ihtiyacımız var” yazılıydı. [Fotoğraf: Reuters]

güney sudanlı isyancı güçlerin lideri, eski cumhurbaşkanı yardımcısı riek machar, halk hareketi genel sekreteri pagan amum'la çatışmanın çözülmesi için anlaşma imzalarken, cuba yönetimi ise anlaşmayı imzalamak için 15 gün mühlet istedi. amum, güney sudan'da yönetime yönelik "darbe girişimi" iddiasıyla tutuklandıktan sonra nisan ayında serbest bırakılmış ve halk hareketi genel sekreterliği görevine geri dönmüştü.

etiyopya başkanı hailemariam desalegn ile kenya cumhurbaşkanı uhuru kenyatta anlaşmanın sağlanması için yoğun çaba harcıyor. desalegn ve kenyatta, çatışmalı taraflar güney sudan devlet başkanı salva kiir ve isyancı güçlerin lideri machar ile ve kendi aralarında ayrı ayrı basına kapalı görüştü. barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, söz konusu yan görüşmeler gerçekleştirildi.

etiyopya başbakanı ve kenya cumhurbaşkanı'nın durumu kurtarmaya yönelik girişimleri sırasında sudan devlet başkanı ömer beşir, uganda cumhurbaşkanı yoweri museveni'nin en yakın ülkeler olarak bulunmamasının birtakım zorlukları da beraberinde getireceği ifade edildi.

etiyopya başbakanı desalegn, kenya cumhurbaşkanı kenyatta, güney sudan devlet başkanı salva kiir mayardit, afrika birliği komisyon başkanı nkosazana dlamini zuma, igad yürütme sekreteri mahbub muallim de anlaşmanın imzalanması sırasında hazır bulundu.

afrika birliği ve hükümetler arası kalkınma otoritesi (igad) çatısı altında etiyopya'da sürdürülen güney sudan barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirilmişti.

güney sudan'da taraflar arasında süren çatışmalara son vermek ve kalıcı barışı tesis etmek üzere pazartesi sabahı birleşmiş milletler'in (bm) addis ababa'daki merkezinde başlayan toplantıdan olumlu sonuç alınamamış, toplantıya katılan liderler addis ababa'dan ayrılmıştı.

güney sudan'da hükümet güçleri ve darbe girişimiyle suçlanan eski cumhurbaşkanı yardımcısı riek machar yanlıları arasında 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için hem afrika birliği hem de bölge ülkeleri çaba sarf ediyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;