Afrika

Güney Sudan: İsyancı lideri öldürdük

Cuba yönetimi, temmuzdaki bağımsızlık ilanı sonrasında mücadeleyi sürdürme sözü veren George Athor'u ölü ele geçirdiğini duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

'Yandaş topluyordu'

Seçim talep ediyordu

Bakanlık istiyordu

güney sudan devlet başkan yardımcısı riek machar, ülkede faaliyet gösteren isyancı lider george athor'u öldürdüklerini açıkladı.

machar, athor'un, pazartesi günü kendisine bağlı güçlerle sınır muhafız birimleri arasında çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini belirtti. başkan yardımcısı, askerlerinden biriyle öldürülen athor'un, komşu ülkelerden birinden geldiğini ve birliklerine asker ekleme çabasında olduğunu belirtti.

eski bir general olan isyancı lider geçen ay cuba yönetimine karşı silahlı mücadeleyi sürdürme sözü vermişti. kenya'nın başkenti nairobi'de güney sudan devlet başkanı salva kiir'le görüşen athor, "insanlar ölmeli. ancak böyle barışa ve demokrasiye sahip olabiliriz" demişti.

isyancı lider, güney sudan'da seçim yapılmasını ve seçim sürecinde görev yapacak hükümette kendisine en az iki bakanlık verilmesini istiyordu.

öte yandan machar, athor'un destekçilerine güney sudan'ın resmen bağımsız bir devlet olduğu 1 temmuz'da ilan edilen aftan yararlanma çağrısında bulundu.

ateşkes kısa sürmüştü

güney sudan athor'u, sudan adına hareket edip, yaklaşık 20 yıl süren bir iç savaştan sonra bağımsızlığını kazanan ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçlamıştı. athor ise bu yöndeki suçlamaları reddetmişti.

yönetim ile athor'un temsilcileri arasında ocak ayında ateşkes anlaşması imzalanmış, ancak üç ay sonra taraflar yeniden çatışmaya başlamıştı.

athor komutasındaki isyancıların geçen hafta atar kasabasına saldırı düzenleyerek üç askeri ve altı sivili öldürdüklerinden şüpheleniliyordu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;