Futbol

Güney Sudan ve sporun birleştirici gücü

İç savaş nedeniyle parçalanmış Güney Sudan'da insanları sadece spor biraraya getirebiliyor. Ekipman yok, sahalar uygun değil ama spor sevgisinin önüne de kimse geçemiyor.

burası güney sudan'ın en büyük şehri ve başkenti juba. nimra talata basketbol sahasında 19 yaşındaki rebecca pascual, 30 erkek ve kız arkadaşıyla kavurucu bir güneş altında hentbol antrenmanı yapacak. ama önce sahayı bu spora uygun hale getirmeleri gerekiyor. zemini düzeltecekler, topu değiştirecekler, çizgileri belirleyecekler.

hentbol antrenörü ismail araya girip "biliyor musun. şu an bu sahada nereli olduklarını bilmediğim, farklı farklı kabilelerden birçok insan var" diyor. burada herkes gönüllü. ne koçlar ne de oyuncular para alıyor.

juba gençlik eğitim merkezi'nde dövüşcüler ve halterciler her gün saat 16.00'da eğitim için burada toplanıyor. puro okelo obob, kickboks antrenörü. 2008'de kanada'dan güney sudan'a gelmiş. burada yaşıyor ve profesyonel olarak dövüşüyor.

mayıs ayı boyunca bu şehirde futbol ve basketbol turnuvaları gerçekleşti. her gece juba stadyumu'nda ve basketbol sahasında kalabalıklar sevdikleri takımları destekledi. çocuk ve engelli takımları da vardı. en fazla ilgiyi ise futbol aldı. juba stadyumu'nda çalışan bir kişi burada çok fazla futbol takımı ve çok fazla saha olduğunu söylüyor.

fotoğraflara da baktığınızda spor burada eksik oynanıyor. ekipmanları yok. basketbol sahasında skorbord farklı işliyor. ama hiçbir şey spor yapmalarına engel olmuyor. spor, iç savaşla parçalanmış olan güney sudan'da farklı birçok insanı biraraya getiriyor.

Şehirde kapalı basketbol salonu yok. Basketbolcular güneş altında çalışmak zorundalar. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Black Star-Hilal basketbol maçı. Skor tabelası bu şekilde. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Boksör Jalaba Okumu antrenmanda. Para almıyorlar, sadece seviyorlar. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]



Oyuncular para almıyor. Turnuvaya katılmak için de yaklaşık 8 cent ödüyorlar. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Kobra Kulübü'nün voleybolcuları Ruanda'ua gitmeden önce antrenmandalar. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Antrenör Puro Okelo Obob, 42 sporcuyu çalıştırıyor. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Antrenmanlar yoğun. Puro Okelo Obob kırmızı kıyafet içerisinde. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Obob: Daha iyi bir profesyonel olabilmek için gerçek bir salon istiyorum. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]


Rebecca Pascual hentbol antrenmanı için kaleyi düzeltiyor. [Andreea Campeanu - Al Jazeera]

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;