Afrika

Güney Sudan'da aşiret çatışması

İki aşireti büyükbaş hayvan hırsızlığı sebebiyle karşı karşıya getiren olaylarda iki günde en az 200 kişi öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Kaçırılanlar da var

Silahlanma sürüyor

1100 kişi ölmüştü

Lou Nuer ve Murle aşiretlerini silahsızlandırma çalışmaları sonuç vermiyor. [AFP]

güney sudan'da, lou nuer ve murle aşiretleri arasında cuma sabahı 100 bin büyükbaş hayvanın çalındığı gerekçesiyle başlayan çatışmalarda ölü sayısı 200'ü geçti. 

aralarında kadın ve çocukların da olduğu 223 kişinin can verdiğini söyleyen conglei eyalet valisi kuol manyang, 150 kişinin ise yaralandığını belirtti. fransız haber ajansı afp'ye konuşan manyang, saldırılarda yaklaşık 300 kadın ve çocuğun da kaçırıldığını tahmin ettiklerini söyledi.

akobo'da bulunan yardım kuruluşu uluslararası tıp heyeti ise çatışmalarda yaralanan 63 kişinin tahliye edildiğini, bir kişinin ise hastaneye gelirken hayatını kaybettiğini açıkladı.

romyieri yakınlarındaki nasir bölgesinde yaşanan çatışmaların bilançosuysa doğrulanamıyor. 

yağma sorunu

bölgede ocak ayında yaşanan olaylarda da en az 150 kişi hayatını kaybetmişti. çoğu kadın ve çocuk olan lou nuer aşireti mensubu kişiler, pibor kasabasından kaçarken kendilerini kovalayan aynı aşiretin üyelerine hedef olmuşlardı.

ocak ayında yaşanan olaylar da, lou nuer aşiretinin büyükbaş hayvan sürüsünü yağmaladığını iddia ettiği murle aşiretinin üzerine saldırmasıyla başlamıştı. 

yaklaşık 6 bin lou nuer üyesi murle üyelerinin yaşadığı junglei eyaletinin pibor kasabasına akın etmişti. burada evleri yağmalayan öfkeli kalabalık, yaklaşık 50 bin murle üyesinin kaçarak çalılıkların arasına sığınmasına neden olmuştu.

aşiretler silahsızlanmıyor

geçen yıl bağımsız olan güney sudan’da aşiretler, başkan yardımcısı riek machar'ın arabuluculuğunda 28 aralık’ta şiddet olaylarını durduracak bir anlaşmaya imza atmıştı. ancak lou nuer aşireti, rakipleri murle aşiretinin silahsızlanmaması halinde anlaşmaya uymayacaklarını söylüyor.

‘nuer gençliği beyaz ordu’ adlı bir grup, 26 aralık’ta yaptığı açıklamada nuer’lerin ancak murle aşiretinin kökünün kurutulmasıyla güvende olabileceklerini duyurmuştu. grup, murle aşiretini sığırlarını çalmakla ve 2005’ten beri aşiret üyelerini öldürmekle suçluyor.

2011 yılında bölge etnik çatışmalar sebebiyle yaklaşık bin 100 kişi öldürülmüş, 60 binin üzerinde kişi ise evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. bm'nin rakamlarına göre ise şiddetten etkilenen kişi sayısı 120 bin.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;