Güney Sudan

Güney Sudan’da kırılgan ateşkes

Al Jazeera, bağımsız devlet olduktan sonra iç çatışmalarla krize sürüklenen ülkedeki gelişmeleri yerinde takip ediyor. Al Jazeera’den Cemal el Şayyal yeni imzalanan ateşkesin ardından başkent Cuba’daki son durumu aktardı.

Konular: Güney Sudan, Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Darbe girişimi

IGAD denetleyecek

'Kanayan yaraya pansuman'

güney sudan’da 14 aralık’taki darbe girişiminin ardından binlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmaları durduracak ateşkes anlaşması imzalandı. 

anlaşmayı, etiyopya’nın başkenti addis ababa’da, devlet başkanı salva kiir’in temsilcileriyle, isyancı eski başkan yardımcısı riek machar’ın temsilcileri imzaladı. ateşkes anlaşmasını doğu afrika ülkelesi bloğu (igad) denetleyecek. ateşkesle insani yardımların acilen ihtiyaç bölgelerine ulaşması sağlanacak.

güney sudanlılar anlaşmanın ülkeye kısmen de olsa huzur getireceği görüşünde. ancak haftalardır yolunu gözledikleri insani yardımlara kavuşacak olmaktan mutlu olsalar da ateşkesi “kanayan yaraya sadece bir pansuman” olarak görüyorlar.

başkent cuba’daki son durumu aktaran al jazeera muhabiri cemal el şayyal, görüştüğü vatandaşların “gerçek bir uzlaşma olmadan ateşkesin uzun sürmeyeceği kanaatinde olduğunu” söyledi. el şayyal, taraflar arasındaki ciddi görüş ayrılıklarının sürdüğünü vurgularken, “bir kısım, devlet başkanı salva kiir’in ülkeyi yönetmesini istiyor. çünkü güney sudan’ı kiir’in bağımsızlığına kavuşturduğunu düşünüyor” dedi.

petrol rezervleri bakımından zengin olan ülkedeki son kriz, 14 aralık'ta machar liderliğindeki grubun salva kiir’i devirme girişimiyle başladı. machar’ın kabilesiyle, kiir yanlılarının çatışmalarında yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;