Güney Sudan

Güney Sudan’da olağanüstü hâl

İki eyalette olağanüstü hâl ilan edildi. Hükümet ve isyancılar barış görüşmesi için Etiyopya’da.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Etiyopya'da barış görüşülecek

İki eyalette olağanüstü hâl

Savaş hazırlıkları devam ediyor

Bor’daki çatışmadan kaçanlar, Nil Nehri’nin üzerinden geçmek için tekne sırasına girdi. [Reuters]

güney sudan cumhurbaşkanı salva kiir mayardit, unity ve jonglei eyaletlerinde olağanüstü hâl ilan edildiğini açıkladı. riek machar önderliğindeki isyancılar ve hükümet güçleri arasında üç haftadır süren çatışmalar, bu eyaletlerde yoğunlaşmıştı.

diğer yandan hükümet ve isyancılar barış görüşmeleri için etiyopya’nın başkenti addis ababa’da. salı günü isyancıların jonglei’nin merkezi bor’u ele geçirmesi üzerine iki taraf da görüşmelere onay vermişti. görüşmeler, ateşkes şartlarına odaklanacak.

güney sudan hükümeti, henüz ateşkesin sağlanmadığının altını çizdi. binlerce asker, bor’u geri almak için hazırlanıyor. hükümet kaynakları bor’un geri alınmasının ‘an meselesi’ olduğunu söylüyor.

15 aralık’ta salva kiir, eski yardımcısı machar’ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamıştı. suçlamayı reddeden machar da kiir’in muhaliflerini vahşice tasfiye ettiğini öne sürmüştü. üç haftadır devam eden çatışmalarda bini aşkın kişinin öldüğü, 200 bine yakın insanın da evini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

bm’den uyarı

birleşmiş milletler cuba, bor ve malakal kentlerinde gerçekleşen hukuk dışı katliamlarda sivillerin ve esir askerlerin öldürüldüğünü açıkladı.

bm genel sekreteri ban ki-mun da güney sudanlı yetkilileri uyararak insanlığa karşı suç durumunda ‘kişisel sorumluluk’ taşıdıklarını hatırlattı.

komşudan ültimatom

pazartesi günü uganda devlet başkanı yoweri museweni isyancılara ültimatom vermişti. isyancıların dört gün içerisinde ateşkesi kabul etmemeleri durumunda, doğu afrika ülkelerinin onlara karşı harekete geçeceğini söylemişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;