Gürcistan

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili istifa etti

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Garibaşvili, "Görevler geçicidir. Sonsuz olan vatan ve Tanrı'dır. Ben görevimden istifa ediyorum ama ülkemin sadık bir askeri olmaya devam edeceğim" dedi.

Konular: Kafkasya, Gürcistan
İrakli Garibaşvili [Fotoğraf: AA]

gürcistan başbakanı irakli garibaşvili, hükümet binasında düzenlediği basın toplantısında, istifa ettiğini açıkladı. son yıllarda gürcistan hükümetinin birçok alanda önemli adımlar attığını, özellikle ab ve nato'yla entegrasyon sürecinde ciddi ilerlemeler kaydedildiğini belirten garibaşvili, "görevler geçicidir. sonsuz olan sadece vatan ve tanrı'dır. açıkçası benim için görevler değil, ülkeme ve değerli vatandaşlarımıza  hizmet etmek önemli. ben görevimden istifa ediyorum ama ülkemin sadık bir askerisi olmaya devam ediyorum" dedi.

garibaşvili, 2013'te görevi devraldığı eski başbakan bidzina ivanişvili gibi uygun zamanda göreve geldiğini ve uygun zamanda da istifa ettiğini, böylece gelecek nesile demokrasi açısından  bir örnek bıraktığını söyledi.

muhalefetin iddiaları

bazı muhalefet partileri, garibaşvili'nin istifasının, 2016 'da düzenlenecek seçimlerle ilgili olduğunu ileri sürdü.

gürcistan'ın en büyük muhalefet partisi birlik ulusal hareketi'nin liderleri, düzenledikleri basın toplantısında kararın aslında garibaşvili değil, eski başbakan ivanişvili tarafından verildiğini iddia etti.

parti liderlerinden giga bokeria, ivanişvili'nin hâlâ hükümet üzerinde etkili olduğunu öne sürerek, garibaşvili'nin ivanişvili'nin isteği uyarınca istifa ettiğini savundu. ivanişvili'yi kurduğu ekiple ülkeyi "zor duruma" düşürmekle suçlayan bokeria, halkın 2016'daki seçimde ivanişvili'ye demokratik yoldan "hayır" demesi gerektiğini savundu.

bir hafta içinde yeni aday sunulacak

gürcistan anayasası'na göre, iktidar partisi gürcü hayali, bir hafta içinde cumhurbaşkanına yeni başbakan adayını sunacak.

cumhurbaşkanı, daha sonra yeni başbakanın belirlediği bakanlar kurulu listesini ve programını  parlamentoya gönderecek. yeni hükümetin kurulabilmesi için parlamentonun bir hafta içinde yeni kabineye güvenoyu vermesi gerekiyor.

kabinenin güvenoyu alamaması durumunda cumhurbaşkanı, parlamentoyu feshedip erken genel seçime gitme yetkisine sahip.

ivanişvili'nin kabinesinde 2012-2013 yılları arasında içişleri bakanı olarak görev yapan garibaşvili, ivanişvili'nin istifasının ardından, 20 kasım 2013'te başbakan olmuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;