Türkiye

Gürcistan uçağı Erzurum'da unutuldu

2011'deki Van depreminde Gürcistan'dan Erzurum Havaalanı'na yardım malzemesi getiren uçak, apronda geçirdiği kaza nedeniyle onarım için 4 yıldır havaalanında bekletiliyor.

Konular: Gürcistan, Türkiye

23 ekim 2011'de van'da meydana gelen depremin ardından pek çok ülkeden depremzedeler için gönderilen yardım malzemeleri için bölgeye en yakın havaalanı olan erzurum'dan hava köprüsü kuruldu. erzurum havaalanı'na çok sayıda ülkeden uçaklarla gönderilen çeşitli yardım malzemeleri, buradan da karayoluyla deprem bölgesine ulaştırıldı.

gürcistan'dan da 30 ekim 2011'de çadır yüküyle havalanan ve gece saatlerinde erzurum havaalanı'na inen sky georgia airlines firmasına ait ilyushing il-76td tipi nakliye uçağı, yükünü boşaltmasının ardından parka çekildiği sırada kırgızistan uçağının kanadının çarpması sonucu hasar gördü.

uçağın kokpit bölümünde oluşan kaza sonrası gerekli tüm işlemler yapılan gürcistan uçağı, hasarı giderilinceye kadar parka çekildi.

yardım için olmasaydı 2 milyon lira maliyet oluşacaktı  

erzurum havaalanı'nda 4 yıl önce parka çekildiği noktada bekleyişini sürdüren ve kokpit bölümünün üzeri örtülen uçakla ilgili bu sürede yapılan tüm yazışmalar ise uçağın sigorta şirketiyle yaşanan sorun nedeniyle sonuçsuz kaldı.

yardım amaçlı gelmesi nedeniyle konma ve konaklama ücreti alınmayan uçak, deprem sonrası yardım amaçlı gelmiş bir uçak olmasaydı, devlet hava meydanları işletmesi (dhmi) ücret tarifesi gereği işleticisine ton başına günlük 2,5 euro konaklama ücreti fatura edilmesi gerekecekti.

ilyushing il-76td tipi uçağının yaklaşık 170 tonluk olduğu düşünüldüğünde, uçağın günlük konaklama ücreti 425 euroya, yıllık ise 155 bin 125 euroya karşılık gelecekti. uçağın, 12 aralık 2015 itibariyle 4 yıl 42 gündür havaalanında konakladığı dikkate alındığında işleticisine maliyeti 638 bin 350 euro yani 2 milyon 42 bin 720 lira olacaktı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;