Yemen

Hadi 'darbe girişimi' ile suçladı

Silahlı çatışmaların şiddetlendiği Yemen'in başkenti Sana'da Cumhurbaşkanı Hadi, başkanlık köşkünün bulunduğu bölgeye saldırı düzenlenmesinin ardından Şii Husileri darbe girişiminde bulunmakla suçladı.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Başkent Sana'da çadır kuran Husiler, uzun süredir protestolarına devam ediyor. [Fotoğraf: AP]

yemen cumhurbaşkanı abdurabbuh mansur hadi’nin köşkünün bulunduğu sittin caddesi'nde husiler ile ordu arasında şiddetli çatışmalar sürerken, dün hedef alınan yemen resmi televizyonu binası da, husiler tarafından tekrar ağır silahlarla vurulmaya başlandı. üç resmi televizyon kanalının yayın yaptığı binada çalışanlar mahsur kaldı. yemen televizyonu spikeri cemil izzettin, uluslararası kuruluşlara yardım çağrısı yaptı.

sana’da uzun süreden beri protestolarını sürdüren husiler ile ordu arasında perşembe gününden bu yana devam eden çatışmalarda 70’i husi, 15’i de asker olmak üzere 85 kişi öldü, 20 husi tutuklandı. çatışmalarda onlarca kişi yaralandı.

anlaşmayı imzalamak için bir saat mühlet

husilerin lideri abdulmelik husi, bm özel temsilcisi cemal bin ömer arabuluculuğunda varılan uzlaşı anlaşmasına imza atmadı. husi lider, onun yerine iki kişiye anlaşmayı sana'da imzalamak üzere yetki verdiğini açıkladı.

yemen'deki krizi çözüme kavuşturmak adına husi lider abdulmelik husi ile üç gün içinde üçüncü toplantısını gerçekleştiren cemal bin ömer, husi lidere anlaşmayı imzalaması için bir saat mühlet verdiğini duyurdu.

sana'da uçuşlar askıya alındı 

yemen havacılık genel kurumu, arap ve yabancı hava yolları şirketlerinin, çatışmaların şiddetlendiği sana'ya yaptıkları uçuşları 24 saat boyunca askıya aldığını duyurdu.

güvenlik gerekçesiyle 5 saat süreyle kesintiye uğrayan cep telefonu görüşmeleri tekrar sağlanmaya başlarken internet ise hâlâ kesik.

protestolar bir aydan beri devam ediyor

yemen'de husilerin lideri abdulmelik husi'nin 18 ağustos’ta yaptığı çağrıyla sokağa dökülen husiler, hükümetin görevi bırakması ve yakıta yapılan zammı geri alması için eylemlerini o tarihten bu yana ara vermeden sürdürüyor.

husi hareketi

şii mezhebinin zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "husi hareketi" 1992'de hüseyin bedir husi tarafından kuruldu.

hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından yemen ordusu ile husiler arasında aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;