Suriye'de iç savaş

Halep operasyonu yavaşladı

Suriye’de muhaliflerin Halep'teki kuşatmayı kırmak için 28 Ekim’de başlattıkları operasyon, rejimin karşı saldırıları ve BM’nin eleştirilerinden sonra yavaşladı.

esed rejimi, iran’a bağlı şii milislerin desteğiyle muhaliflerin operasyonuna direniş gösteriyor. rejim, muhaliflerin operasyonun başından bu yana ele geçirdiği bölgelerin bir kısmını geri aldığını öne sürerken muhalif kaynaklar ise yaşanan çatışmalar sonucunda rejimin tekrar püskürtüldüğünü söyledi.

"halep’i kurtarma" operasyonu, şam’ın fethi cephesi ya da eski adıyla nusra cephesi başta olmak üzere muhalif grupların ortak kurduğu fetih ordusu tarafından yürütülüyor. muhaliflere göre, operasyonun amacı sadece halep’in kuşatmasını kırmakla sınırlı değil. aynı zamanda rejimin denetimindeki halep’in batı mahallelerini ele geçirmek de hedefler arasında.

"17’si çocuk 48 sivil öldü"

rejimin denetimindeki bölgelere ağır silahlarla bombardıman düzenleyen muhalifler sivillerin de yaşadığı bu bölgeleri askeri alan olarak ilan etmesi ve sivillere ‘oradan ayrılın’ çağrısı yapmasının ardından bm ve ab’den eleştiri aldı. önce bm sonra da ab, sivillerin olduğu meskûn bölgeleri ağır silahlarla vurmanın ve orantısız güç kullanmanın bir savaş suçu teşkil edebileceğini vurguladı.

suriye insan hakları gözlemevi’nin yayınladığı rakamlara göre, halep operasyonunun başından bu yana 61 rejim askeri ve milisi ile 72 muhalif öldü.

kuruluşa göre, 17’si çocuk 48 sivil öldü. al jazeera ölü sayısını ayrı kaynaklardan doğrulayamadı.

sınırlı ilerleme

fetih ordusu rejimin savunma hatlarını delmek için çok sayıda canlı bombanın kullandığı bomba yüklü araç saldırısı da düzenledi.

bu saldırılardan sonra muhalifler, halep’in batısındaki dahiyatul esed ve minyan bölgelerini ele geçirdi. rejim karşı saldırı düzenleyerek minyan’ı tekrar geri aldığını öne sürdü. ancak muhalifler karşı tarafla çatışmaların devam ettiği ve sonucunda rejimin yeniden püskürtüldüğünü söylemişti.

suriye insan hakları gözlemevi’ne göre, pazar gününden bu yana inisiyatif rejimin elinde.

[[Fotoğraf: Reuters]]

gözlemevi başkanı rami abdulrahman, ‘pazar gününden bu yana, inisiyatif rejimin elinde, iki tarafın arasındaki çatışmaların yoğunluğu azaldı. şu ana kadar sağlanan tek ilerleme cuma günü muhaliflerin ele geçirdiği dahiyatul esed bölgesinde kısmen kontrolü sağlayabilmek’ ifadesini kullandı.

rejime bağlı bir askeri kaynak ise muhaliflerin 3000 konut bölgesini ele geçirememesinin muhaliflerin ilerleme hızını kırdığını iddia etti.

rejim halep’in doğu bölgelerini kuşatıyor

halep, rejim ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. kentin batı bölgelerini kontrol eden rejim, muhaliflerin denetimindeki doğu bölgeleri kuşatıyor.

halep kent merkezinin doğusunda yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. bölgenin türkiye sınırındaki idlib iliyle bağlantısını kuran kastillo yolu 7 temmuz'da rejim kontrolüne girmişti.

muhalifler, 6 ağustos'ta yeniden koridor açmayı başarsa da rejim 4 eylül'de bölgeyi yeniden kuşatmıştı. kentin doğusu, rejimin ve rusya'nın yoğun hava saldırılarıyla harabeye dönmüş durumda.

savaşın başından bu yana bir milyondan fazla kişinin göç ettiği bölgede on binlerce kişi de rejim ve destekçilerinin saldırılarında can verdi.

rejim güçleri, halen birleşmiş milletlerin (bm) insani yardımlarına geçit vermiyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;