Suriye'de iç savaş

Halep susuz kaldı

Suriye’de Halep kentine su taşıyan ana kanalların kapalı olmasından dolayı bölgedeki su krizi giderek büyüyor. Suların kesilmesi konusunda muhalifler ve rejim birbirini suçluyor.

Konular: Ortadoğu
Halep'te su kesintisi salgın hastalık endişesine yol açıyor. [Fotoğraf: Reuters]

merkezi londra'da olan suriye insan hakları gözlemevi, el kaide'nin suriye kolu nusra cephesi'nin hem rejimin hem de muhaliflerin elindeki bölgelere giden suyu kestiğini açıkladı.

gözlemevi direktöri rami abdurrahman, muhaliflerin, ellerindeki bölgeler etkilenmeksizin rejim kontrolündeki bölgelerin suyunu kesmelerinin mümkün olmadığını ifade etti ve olayı ‘suç’ olarak niteledi.

nusra cephesi’nin de içinde olduğu ‘şer’i konsey’ bir açıklama yayınlayarak, rejim uçakları tarafında bombalanan şebekeyi tamir ettiklerini ancak irak şam islam devleti'ne (işid) bağlı unsurların menbec bölgesindeki suyu kestiğini söyledi. ülkenin kuzeydoğusundaki menbec kenti işid’in kontrolünde.

halepliler kesintiler nedeniyle su bulabilmek için uzun mesafeler kat etmek zorunda kalıyor. bölge halkı kuyu ve kaynak sularıyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. birçok insan sağlıklı olmayan suları içmek mecburiyetinde kalıyor.

gözlemciler soruna acil çözüm bulunamazsa büyük bir insani trajedinin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

gözlemevi, sağlık hizmetlerinin olması gerekenden çok az olduğunu hatırlatarak, gerekli önlemlerin zamanında alınmaması durumunda su kesintileri nedeniyle salgın hastalıkların baş göstereceği uyarısında bulundu.

uzmanlar halep’te su kesintisinin muhaliflerin imajına zarar verdiğini ve bu durumun devam etmesinden rejimin kazançlı çıkacağını söylüyor.

halep’te muhalifler nisan 2014'te rejim kontrolündeki bölgelerin elektriğini kesmişti.

bir milyondan fazla kişi çatışmalar ve bombalamalar nedeniyle halep’ten göç etti.

muhalifler 3 mayıs 2014’te rejim uçaklarının su şebekesinin ana kaynağını hedef alındığını açıklamıştı. halep’te su yatağı ile su pompalarının tamamen tahrip olmuş durumda. kentte altyapının hasar görmesinden dolayı yaklaşık iki yıldır ev ve işyerlerine su verilemiyordu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;