15 Temmuz darbe girişimi

Halisdemir davasında ilk duruşma

Astsubay Ömer Halisdemir'in Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen darbeci general Terzi'yi vurduktan sonra şehit edilmesine ilişkin davanın ilk duruşması başladı. Darbeci general Semih Terzi'nin yanında Özel Kuvvetler Komutanlığına giden Astsubay Ali Güreli savunmasında, "Zekai Aksakallı, 'darbeci haini vuran kahraman aslanım' diyerek, yerde vurulmuş halde yatan Ömer Halisdemir'i öptü" ifadelerini kullandı.

ankara gölbaşı'ndaki özel kuvvetler komutanlığını (ökk) ele geçirmek isteyen cuntacı general semih terzi'yi vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren astsubay ömer halisdemir'i şehit ettikleri iddiasıyla yargılanacak olan sanıklar, ankara adliyesine getirildi.

ankara 14. ağır ceza mahkemesinde görülmeye başlanan duruşma için geniş güvenlik önlemleri alındı. sincan cezaevinden ankara adliyesine getirilen sanıklar, jandarma koridorunda arka kapıdan adliyeye sokuldu.

ankara 14. ağır ceza mahkemesindeki davada, 18 sanıktan 17'si hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "türkiye cumhuriyeti hükümeti ile tbmm'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından dörder kez, sanık mihrali atmaca hakkında da 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. ayrıca, bütün sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü üyeliğinden" yedi buçuk yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

başsavcı ilk kez iddia makamında

davanın duruşma savcılığını ise ilk kez ankara cumhuriyet başsavcısı yüksel kocaman yapıyor.

“'niye emir komutaya uydunuz?' demek samimi gelmiyor”

davada,  semih terzi'nin yanında özel kuvvetler komutanlığına (ökk) giden astsubay ali güreli savunma yaptı. ali güreli, ifadesinde ankara'ya tbmm'yi korumaya gittiklerini düşündüğünü söyledi.

güreli, ankara'ya gitmek için bindiği casa uçağında semih terzi'yi gördüğünü kaydederek, uçağın etimesgut'ta özel hava alay komutanlığı'na iniş yaptığını, sonrasında hazır bulunan iki helikopterle gölbaşı'ndaki özel kuvvetler komutanlığına geçtiklerini anlattı.

özel kuvvetler komutanlığına geldikleri sırada bir çatışmanın çıktığını belirten güreli, "ben, terzi'nin 15-20 metre gerisinden yürüyordum. çatışma çıktı, kendimi yere attım. kim, kime ateş etti görmedim" dedi.

mahkeme başkanı ismail ademoğlu'nun "casa tipi uçağa bindiğinizde semih terzi'nin, uçak teknisyeninden kulaklık isteyerek, birileriyle görüştüğü belirtiliyor. kimle görüşmüş olabilir?" sorusuna, güreli, "bunu bilmemiz mümkün değil" yanıtını verdi.

gülen örgütüyle bir ilişkisinin olup olmadığı sorulan güreli, "fetö/ pdy üyeliği gibi bir şeyim yok. bunlarla en ufaktan, yakından alakam yok. ben böyle bir şey olduğunu bile bilmiyorum, böyle bir yapıdan haberim yoktu. ben gündemi takip etmiyordum" karşılığını verdi.

"15 temmuz'u kim yapmış olabilir? sorusuna güreli, "içimizde oluşan hainler" yanıtını verdi.

mahkeme başkanı ademoğlu'nun, "milletin namusunu korumak için verilen silahlar millete döndü, sen bunun farkında değil misin?" sorusuna, güreli, "öyle oldu" yanıtını verdi. güreli'nin avukatı ercan soylu da terzi'nin emir astsubayının bilmediği bir şeyi, müvekkilinin bilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

yargılanan şüphelilerin, toplumda terörist gibi görülmesinin doğru olmadığını savunan soylu, "ömer halisdemir gerçek bir kahraman, emir komutanın gereğini yapmıştır. belki de zekai aksakallı paşa darbeci. ömer halisdemir bunu idrak edebilir mi? edemez. emir komuta işte bu. o yüzden hepimiz ömer halisdemir'i alkışlıyoruz. kalkıp da 'niye emir komutaya uydunuz.' demek benim açımdan samimi gelmiyor" ifadesini kullandı.

semih terzi öldükten sonra özel kuvvetler komutanlığı'na giden ekibin albay ümit bak'ın emrine girmediğini savunan soylu, müvekkilinin darbeyle cemaatle ilişkisinin olmadığını ileri sürdü. soylu, "müvekkilim sadece ömer halisdemir gibi görevini yerine getirmiştir. emir komuta içerisinde görevini ifa etmiştir. ihraç edildikten sonra bile 'görevime dönmem, suriye'de arkadaşlarımın yanında olmam gerekiyor.' demiştir. darbeyle alakası yoktur" diye konuştu.

“zekai aksakallı paşa, halisdemir’i öptü”

sanık avukatlarından basri aydın'ın, "zekai aksakallı paşanın, darbe gecesi özel kuvvetler komutanlığı'nda birini öpüp tebrik ettiği söyleniyor. bu kişi kim?" sorusuna, güreli, "zekai aksakallı, 'darbeci haini vuran kahraman aslanım' diyerek, yerde vurulmuş halde yatan ömer halisdemir'i öptü" yanıtını verdi.

darbeci terzi'nin emir astsubayı savunma yaptı

terzi'nin emir astsubayı ahmet kara da savunmasında “darbe olduğunu bilmiyordum. şehit ömer halisdemir darbe olduğunu anlamış. halisdemir'in bildiği bilgiye sahip olsaydım, ben de uyarılsaydım bu iş daha başlamadan semih terzi'yi vururdum” dedi.

semih terzi'nin saat 21.00-22.00 arası kendisini yanına çağırarak, "diyarbakır'a gideceğiz, birkaç günlük kıyafet al" dediğini, hazırlanan helikoptere bindiklerini, diyarbakır'da kendilerini kimsenin karşılamadığını, birkaç yere telefon açtığını, neden karşılanmadıklarını sorduğunu ancak yanıt alamadığını belirtti. 

sanık kara, mahkeme başkanı ademoğlu'nun, "semih terzi vurulduktan sonra silah sesi gelmedi mi? bu anları ayrıntılarıyla anlat, vaktimiz var, dinleriz" demesi üzerine, şunları söyledi:

"iki helikopter gittik. terzi ile indim, yürüyoruz. ümit bak falan karşıladılar. karargâha doğru ilerlerken, terzi'nin sol gerisindeydim, aramızda 3-5 metre vardı. silah sesi duydum, elimde çantalar vardı. karargâh binasına gittim, 'ambulans' diye ses gelince ambulans çağırdım. o sırada terzi'yi binaya getirdiler. sonra ‘ambulans gelmedi’ diye helikopter çağırdılar. bu sırada terzi'nin telefonu çaldı, ümit bak'a verdi, 'sen bakarsın' dedi. normalde bana uzatırdı. silah sesleri devam ediyordu. ben yukarı çıktım ondan sonra silah sesi duymadım." 

ardından helikopterle terzi'yi gata'ya götürdüklerini, bu sırada vatandaşların seslerini duyduğunu, buradaki bir kurmay başkana neler olduğunu sorduğunu, onun da "şerefsizler halkın üzerine ateş ediyorlar" dediğini aktaran kara, darbe olduğunu bu sırada öğrendiğini savundu.

şehit ömer halisdemir, gölbaşı'ndaki özel kuvvetler komutanlığını ele geçirmek için gelen darbeci general semih terzi'yi vurarak, darbe teşebbüsünün başarısız olmasında önemli rol oynamıştı. iddianamede, halisdemir'in sanıklar fatih şahin ile mihrali atmaca tarafından vurularak şehit edildiği ifade edilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;