Filistin

Hamas ve Fetih anlaştı

Hamas Yönetimi Başbakanı İsmail Heniye, Gazze'de bir araya gelen Fetih ve Hamas Hareketi'nin ortak hükümet kurma konusunda anlaştığını söyledi. Yeni hükümetin beş hafta içinden kurulmasını öngören anlaşmaya İsrail'in ilk tepkisi Filistin ile barış müzakerelerinin çarşamba günkü toplantısını iptal etmek oldu.

İsmail Heniye Fetih ile varılan uzlaşıyı "bölünmüşlüğü sona erdiren anlaşma" olarak niteledi. [AP]

gazze'de iki gündür süren toplantılar sonucunda hamas ve fetih hareketi ortak basın toplantısı düzenledi. toplantıda konuşan hamas yönetimi başbakanı ismail heniye, "bölünmüşlüğü sona erdirme anlaşmasının müjdesini filistin halkına veriyoruz" dedi.

heniye, "bugün ulaştığımız nokta filistin halkının yaşadığı büyük sorunlar altında bölünmüşlüğü sona erdirme noktasıdır. bugün her iki taraf da bütün sorumluluklarını üstlenerek gerekli adımları atmışlardır" ifadelerini kullandı. heniye daha sonra ise salı günü alınan kararları tekrarladı.

salı akşamı gazze’de yapılan toplantıya, azzam ahmed başkanlığında fetih örgütü heyeti ile hamas politbüro başkan yardımcısı musa ebu marzuk, filistin yasama meclisi (parlamento) başkan yardımcısı ahmed bahr ve gazze’deki hamas yönetimi başbakanı ismail heniye katılmıştı.

gazze'deki hamas hükümetinin başbakanı ismail heniye heyeti evinde karşıladı. heniye, “filistin sorunu, geldiği süreç itibari ile artık bölünmüşlüğe tahammül edemiyor” dedi. heniye, kahire ve doha’da imzalanan anlaşmalara uyulması çağrısı yaptı.

al jazeera’ye konuşan ebu marzuk ise görüşme masasına getirilen dosyaların yeni olmadığını, kahire ve doha’da üzerinde uzlaşılan konular olduğunu vurguladı.

marzuk, görüşme masasında üç dosyanın bulunduğunu söyledi.

birincisi, yeterlilik temeli üzerine kurulacak ortak ulusal bir hükümet ve bu hükümetin görev ile yetkilerinin ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi.

ikinci dosya ise filistin kurtuluş örgütü (fkö) ile ilgili. dosyada fkö’nün yeniden yapılandırılması ve görevlerinin belirlenmesi konuları var.

üçüncü dosya, başkanlık ve parlamento seçimlerinin takvimini ve bu seçimlerin nasıl yapılacağına ilişkin konuları içeriyor.

ebu marzuk, uzlaşı masasında bulunan bu dosyaların hayata başarıyla geçirilmesini umduğunu ifade etti.

ebu marzuk’a göre, hedeflenen hükümet en fazla beş hafta içinde ilan edilecek.

iyimserlik var

fetih hareketi merkezi komitesi üyesi ve fetih hareketi uzlaşı heyeti başkanı azzam ahmed görüşmelerde atmosferin filistinliler arasındaki “bölünmüşlük dramını” sona erdirmenin vaktinin geldiğine işaret ettiğini söyledi. ahmed, “filistin’in ortak iradesi güzel bir şekilde oluşmaya başlıyor” dedi.

Azzam Ahmed (sağda) ve Ebu Marzuk, uzlaşı görüşmelerinin yapıldığı havanın çok olumlu geçtiğini belirtti. [Getty]

seçim dosyasına ilişkin konuşan ahmed, “seçim takvimi, tüm filistinli grupların ortak görüşü alındıktan sonra altı ayı geçmeyecek bir süre zarfında, filistin devlet başkanı mahmud abbas tarafından belirlenecektir” dedi.

mısır’ın gözetmenliğinin önemine dikkat çeken ahmed, “top biz filistinlilerin kalesinde. bizim de halkımızı yüzüstü bırakmamamız gerekiyor ve uzlaşının hemen sağlanması için görüşmelere devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

israil filistin'le toplantıyı iptal etti

israil başbakanı binyamin netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre israil, filistin ile barış müzakereleri çerçevesinde çarşamba akşamı yapılması beklenen toplantıyı iptal etti.

israil başbakanı binyamin netanyahu, israil'in resmi televizyon kanalında yayınlanan açıklamasında, "abbas, müzakerelerin uzatılması yönünde görüşmeler devam ederken barışı değil hamas'ı seçti. hamas'ı tercih edenler barış istemez" yorumunu yaptı.

netanyahu, "filistin devlet başkanı'nın, israil'i yok etmek isteyen 'terör örgütü' hamas'la anlaşma ya da israil ile barış arasında bir tercih yapması gerekir" ifadesini kullandı. 

'anlaşma ile müzakereler arasında çelişki yok'

filistin devlet başkanı mahmud abbas ise hamas ile varılan ortak hükümet kurulmasına dair anlaşma ile israil-filistin barış görüşmeleri arasında herhangi bir çelişkinin sözkonusu olmadığını, barışın sağlanması konusunda kararlı olduklarını belirtti.

filistin resmi haber ajansı wafa'da yer alan habere göre, abbas varılan anlaşmanın arap ülkeleri ve uluslararası toplum tarafından desteklenen bir adım olduğunu, aynı zamanda iki devletli çözümün başarıya ulaşması için israil ile yürütülen barış müzakerelerini güçlendireceğini ifade etti.

abd'de 'hayal kırıklığı'

washington yönetimi ise fetih ile hamas'ın vardığı ortak hükümet kurulmasına dair anlaşmadan 'hayal kırıklığı' duyduğunu ve anlaşmanın barış çabalarına karmaşık hale getirebileceğini açıkladı.

dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, "anlaşmanın zamanlaması tedirgin edici. açıklamadan dolayı kesinlikle hayal kırıklığına uğradık. varılan mutabakat bölgede yürütülen barış çabalarını karmaşıklaştırabilir. sadece bizim çabalarımızı değil aynı zamanda barış sürecindeki tarafların müzakereleri uzatma çabalarını da" ifadelerini kullandı.

‘müzakereleri uzatmaya hazırız’

israil’in toplantıyı iptal etmesinin ardından konuşan filistin dışişleri bakanı riyad maliki ise filistin yönetiminin "bütün meselelerde nihai çözüm bulunması konusunda ciddi olunması" şartıyla israil ile müzakereleri 29 nisan'dan sonra da devam ettirmeye hazır olduğunu söyledi.

abd'nin arabuluculuğunda temmuz 2013'te başlayan ve 9 ay sürmesi öngörülen filistin- israil barış müzakereleri için hazırlanan takvimin süresi 29 nisan'da sona eriyor. abd ise müzakerelerin süresinin bir yıl uzatılmasını istiyor. 

bölünmüşlük 2007 yılında başladı

hamas ve fetih hareketi geçen hafta aralarında yaşanan bölünmüşlüğün sonlandırılması ve uzlaşının sağlanması için gazze’de görüşmek üzere anlaştı.

taraflar arasındaki bölünmüşlük, 2007 yılında gazze şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.

taraflar en son 2011 yılında mısır'ın başkenti kahire'de yapılan toplantıda bir araya geldi. fakat görüşmelerden bir netice alınamadı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;