Fırat Kalkanı Harekâtı

Harekât 5. gününde

Fırat Kalkanı Harekâtı hakkında açıklama yapan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, Cerablus ve Rai bölgelerinde 13 köyün ÖSO kontrolüne geçtiğini belirtti. Genelkurmay Başkanlığı, hava saldırılarında 25 PYD'linin öldüğünü açıkladı. Suriye Gözlemevi, 15 sivilin öldüğünü iddia etti, yerel kaynaklar sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığını ifade etti.

türk silahlı kuvvetleri'nin cerablus'a yönelik fırat kalkanı harekâtı beşinci gününe girdi. operasyon kapsamında tank ve zırhlı personel taşıyıcılar, sınırın türkiye tarafında bekliyor. suriye'nin halep kentine bağlı cerablus bölgesinde tehditleri bertaraf ederek türkiye'nin sınır güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek amacıyla 24 ağustos'ta başlatılan operasyon sürüyor.

fırat kalkanı harekâtı hakkında açıklama yapan başbakanlık koordinasyon merkezi, cerablus ve rai bölgelerinde 13 köyün öso kontrolüne geçtiğini belirtti. açıklamada harekât sırasında sivillerin vurulduğuna veya hedef alındığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığı, bölgedeki sivillerin zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterildiği ifade edildi.

harekat kapsamında özgür suriye ordusu'nun (öso) batı ve güney yönüne doğru ilerlemesini sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"cerablus (karkamış) bölgesinde amerina, ayn el bayda, dabis, balaban, suraysat, cebel kussa, kırk mağara, kırata, aşağı amerina ve ez zahiriyah köyleri terörist unsurlardan temizlenmiş ve öso kontrolüne geçmiştir. rai (çobanbey) bölgesinde ayyaşe, şeyh yakup ve kersanlı köyleri terörist unsurlardan temizlenmiş ve öso kontrolüne geçmiştir.

türk kızılayı ekiplerince ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılması ve sıcak yemek dağıtımına başlanmıştır. dün 5 bin kişilik sıcak yemeğin dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 'fırat kalkanı harekatı' sırasında sivillerin vurulduğuna veya hedef alındığına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. suriye'de icra edilen harekat kapsamında bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için türk silahlı kuvvetleri her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyet göstermektedir."

hedef mumbuc

al jazeera türk muhabirine bilgi veren yerel kaynaklar, tsk destekli öso birliklerinin cerablus'un 15 kilometre güneyine kadar ilerlediğini ve türk tankının hedef alındığı saldırı sonrası öso ilerleyişinin mumbuc yönünde olduğunu bildirdi.

"25 ypg'li öldürüldü"

genelkurmay başkanlığı, türk silahlı kuvvetleri'nce suriye'de ypg'ye yönelik düzenlenen hava saldırısına ilişkin açıklama paylaştı. 25 ypg'linin öldürüldüğünü ifade eden açıklama şöyle: 

"özgür suriye ordusu tarafından cerablus'ta yürütülen "fırat kalkanı" harekatını destekleyen unsurlara ateş açtığı tespit edilen terörist gruplara yönelik, koalisyon kapsamında yapılan hava harekatı sonucunda 25 pkk/pyd üyesi teröristin etkisiz hale getirildiği, terörist gruplarca kullanıldığı tespit edilen 5 binanın imha edildiği bildirildi."

gözlemevi iddiası

tsk açıklamasından önce, suriye insan hakları gözlemevi kuruluşundan, cebel kusa ve amarna yakınlarında 15'i sivil toplam 35 kişinin hava saldırılarında öldüğüne ilişkin bir iddia gelmişti. 

buna karşın yerel gazete enab baladi, sdg güçlerinin sivilleri köyün sınırındaki evlere canlı kalkan olarak yerleştirdiğini ve evlerin çatısından öso'ya saldırdıklarını, karşılık verildiğinde sivillerin de öldüğünü iddia etti.

karkamış esnafı dükkan açtı

operasyon öncesi güvenlik gerekçesiyle karkamış ilçesinin dışına çıkarılan vatandaşlar, evlerine dönmenin mutluluğunu yaşarken, esnaf da iş yerlerini açtı. esnaf, ilçedeki yoğunluğun piyasayı hareketlendirmesi nedeniyle mutlu olduklarını söyledi.  

sınıra yakın soylu bölgesinde ise afad, türk kızılayı ve sağlık bakanlığı ekipleri çalışmalarına devam ediyor. zaman zaman ambulanslar, sınır hattına doğru ilerliyor.

öte yandan sınırın türkiye tarafında tank ve zırhlı personel taşıyıcılar bekleyişini sürdürüyor.

suriye topraklarında ise işid tarafından yerleştirilen el yapımı patlayıcılar, türk askerlerince kontrollü şekilde etkisiz hale getiriliyor. bu sırada cerablus'un bazı bölgelerinden zaman zaman yükselen dumanlar sınır hattından da görülüyor.

halep ilinin kuzeyindeki cerablus'ta geçen salı ilçe merkezine hakim olan özgür suriye ordusu (öso), son olarak bölgenin güneybatısında elvaniye, kamir (haymar) ve aşağı karakuyu köylerini işid'den aldı.  muhalifler, türkiye sınırında gaziantep'in elbeyli ilçesinin karşısında yer alan çobanbey ilçesinde de memili (tel atiya) ve hacac köylerini ele geçirmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;