Suriye'de iç savaş

Haseke'de ateşkes

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentine bağlı Guveyran bölgesinde kuşatmanın kaldırılması için muhalifler ile rejim güçleri arasında ateşkes anlaşması yapıldı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Guveyran bölgesi bir haftadan beridir şiddetli çatışmalara sahne oluyordu. [AFP-Arşiv]

ülkenin kuzeyinde rejim güçleriyle savaşan ahrar-ı şam ve nusra cephesi'nin birleşiminden oluşan ahrar-ı guveyran grubu, yaklaşık bir haftadır yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede çarşamba günü ateşkes anlaşması yaptı. 

al jazeera kaynaklarına göre, anlaşma kuşatmanın kaldırılması ile birlikte tüm askeri operasyonların durdurulması, silahlı muhaliflerin bölgeden çekilmesi ve halkın evlerine dönüşünü içeriyor.

guveyran bölgesinde rejime bağlı güçlerle muhalifler arasında geçen haftadan beri yoğun çatışmalar yaşanıyor. çatışmalarda çok sayıda asker ile muhalif öldü. 

çatışmaların en az yaşandığı yerdi

türkiye sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki haseke aynı zamanda haseke eyaleti'nin de başkenti. burası suriye’de üç yıldır süren iç savaşta çatışmaların en az yaşandığı kent.

nüfusun yüzde 35'i kürt, kuzeydeki salihiye ve nad müfti semtleri de pyd'nin kontrolünde, geri kalan yerlerde ise rejim ya da halk komiteleri olarak adlandırılan ve rejime bağlı arap aşiretlerden oluşan grup hâkim. ancak şehrin güneyinde yer alan guveyran semtinde muhalif savaşçılar var.

suriye petrolünün neredeyse yüzde 60'ına yakın bir kısmı haseke ile kamışlı arasında kalan ve büyük oranda pyd'nin kontrolünde olan bölgede yer alıyor. bu hatta aynı zamanda verimli tarım arazileri de var.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;