Suriye'de iç savaş
Hastane ve okullara saldırı: 50 ölü
Birleşmiş Milletler, Halep ve İdlib'deki 2 okul ile 5 sağlık merkezine füzelerle düzenlenen saldırılarda 50 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Fransa ve Türkiye'den "Saldırılar savaşı suçu" tepkisi geldi. Türkiye, Rusya'nın saldırılarına son vermemesi halinde 'daha büyük ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınmasının kaçınılmaz' olacağını vurguladı.
birleşmiş milletler, halep ve idlib'deki iki okul ve 5 sağlık merkezine düzenlenen saldırılarda 50 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. bm genel sekreteri ban ki moon, saldırıların uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurguladı.
fransa dışişleri de hastanelere saldırıların 'savaş suçu' olduğunu belirtti. saldırıları kınayan dışişleri bakanı jean-marc ayrault "sağlık tesislerine saldırmak savaş suçu teşkil ediyor" açıklamasını yaptı.
türkiye de saldırıları şiddetle kınadı. türk dışişleri, "bu saldırılar hiçbir şekilde insanlığa ve vicdana sığmadığı gibi, uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur. rusya federasyonu işlediği bu suçlarla suriye’deki iç savaşın daha da derinleşmesine ve bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır. rusya federasyonu, suriye’yi barış ve istikrardan giderek uzaklaştıran bu eylem ve saldırılarına derhal son vermediği takdirde, daha büyük ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır" açıklamasını yaptı.
sınır tanımayan doktorlar: saldırılar kasıtlı
bu sağlık merkezlerinden birisi de suriye'nin maarat el numan ilçesindeki sınır tanımayan doktorlar örgütü'nün hastanesiydi. örgüt 7 kişinin öldüğü saldırıdan saldırıdan rusya ve rejimi sorumlu tuttu.
saldırıyı "kasıtlı" diye nitelendirip kınayan sınır tanımayan doktorlar örgütü, hastaneye birkaç dakika içinde art arda saldırılar olduğunu açıkladı. örgüt, 7 kişinin öldüğü saldırıdan rusya ve rejim hava güçlerini sorumlu tuttu. suriye'nin rusya büyükelçisi ise saldırının abd öncülüğündeki koalisyon uçakları tarafından düzenlendiğini öne sürdü. büyükelçi riay haddad, "hastane amerikan hava güçleri tarafından vuruldu. rus hava güçlerinin olayla ilgilsi yok" iddiasında bulundu.
örgüt, 30 yataklı ve 54 personeli olan hastanenin kullanılamaz hâle gelmesinin, yaklaşık 40 bin kişinin çatışma bölgesinde sağlık hizmetlerinden yoksun kalması demek olduğunu söyledi.
bombaların hedefi olan hastane, 2015’ten beri sınır tanımayan doktorlar örgütü’nün desteği altında. tıbbi malzeme ve işletme maliyeti dâhil tüm ihtiyaçları da yine bu kuruluş tarafından karşılanıyordu.
rus jetleri halep'in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki azez ilçesine 10 hava saldırısı düzenledi. ilçe merkezindeki çocuk ve kadın doğum hastanesinin yakınlarına iki füze düştü.
al jazeera muhabirinin aktardığına göre, en az 10 ölü, çok sayıda da yaralı var.
reuters'e konuşan bir türk yetkili, hayatını kaybeden sivil sayısının 14'ün üzerinde olduğunu söyledi.
ayrıca, ilçenin doğusunda işid'in kontrolünde olan bölgelere milliyeti belli olmayan uçakların saldırdığına da işaret eden yerel kaynaklar, hedef alınan yerlerden dumanların yükseldiğini ifade etti.
yaralılar kilis'e getirildi
azez ve yakınlarındaki sivil yerleşim bölgelerine yönelik hava saldırılarında yaralananlardan 10'u çocuk 35 kişi, öncüpınar sınır kapısı'na getirilerek ambulanslarla kilis devlet hastanesi'ne kaldırıldı. yaralılardan 2'si hayatını kaybetti. bazılarının sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
azez ilçesine bağlı yazıbağları türkmen köyü yakınlarından sabah saatlerinde gelen uçak ve bomba sesleri, kilis merkezinden de duyuldu. seslerin ardından bölgeden dumanlar yükseldiği görüldü.
rejim halep'te ilerliyor
rus savaş uçaklarının desteğiyle hareket eden suriye rejim güçleri halep ve çevresini yoğun bombardıman altında tutuyor. bölgeden kaçan sivillerin bir kısmı azez'e giderken bir kısmı da türkiye sınırında bekliyor.
halep'te ilerleyen esed güçleri, önceki hafta kent merkeziyle türkiye'nin gaziantep bağlantısını kesmişti. halep’in merkezinde muhaliflerin denetimindeki bölgeler, batı kırsalı dışındaki tüm çevresiyle bağlantısını kaybetmişti. böylece kuşatma tehlikesi de gündeme gelmişti.
kaynak: al jazeera, aa
Yorumlar