Türkiye-Irak ilişkileri

'Hataların tekrarlanmayacağı kanaatindeyiz'

Yeni Irak hükümetinin Dışişleri Bakanı Caferi'yi ağırlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Irak'ta sorunların sebebi bir önceki yönetimdi. Yeni yönetim daha kapsayıcı, geçmişteki hataların tekrar edilmeyeceği kanaatimiz güçlü.

Irak Dışişleri Bakanı Caferi ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu [Fotoğraf: AA]
irak'ta yeni hükümetin kurulmasının ardından bakan düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşiyor. ankara'daki yeni irak dışişleri bakanı ibrahim caferi, ilişkileri en üst düzeye çıkaracaklarını söyledi.
mevlüt çavuşoğlu ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı yapan caferi, maliki hükümeti zamanında donma noktasına gelen ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağını söyledi. işid'in tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten caferi, irak'ta yabancı asker istemediklerini, ancak gelecek her türlü yardıma açık olduklarını da hatırlattı.
'kürt kardeşlerimizle yeni bir sayfa açacağız'
al jazeera türk muhabirinin 'irak'ta hükümet kurulduktan sonra, yeni dönemde ilişkilerin en üst düzeye çıkacağını söylediniz. bunun için ilişkileri donma noktasına getiren kürt petrolünün satın alınması gibi konularda somut adımlar atılacak mı' sorusuna caferi, 'kürt kardeşlerimizle yeni bir sayfa açacağız' dedi:
"petrol geliri merkezi hükümete aittir, merkezi hükümeti ilgilendirir. adil bir dağıtıma gelince, petrol her bölgenin nüfus sayısına göre dağıtılır, istisnai durumlarda bu sorunlara yol açtı, biz bu sorunu görüşüyoruz. anayasaya göre bunu çözeceğiz. anayasamız geçen yıllar içindeki yüzde 13 oranında kürt kardeşlerimizin payıydı, gerisi merkeze aitti. bazı sorunlar meydana geldi son dönemde, çözülemedi. bazı etkileri oldu, aylıkların ödenmesinde aksamalar oldu. dün gece birçok bakan ve başbakan ibadi ile bu meseleyi pratik çözümü için konuştuk. kürt kardeşlerimizle yeni bir sayfa açmaya başlayacağız."
'sorunların sebebi bir önceki hükümetti'
çavuşoğlu ise görüşmede ele aldıkları bu sorunun maliki hükümeti zamanında meydana geldiğini hatırlatarak, 'aynı hataların tekrar edilmeyeceği yönündeki kanaatimiz güçlüdür' dedi:
"bazı konularda farklı düşünebiliriz ama irak'ta bir önceki yönetimdi sorunların sebebi, yeni yönetim daha kapsayıcı... geçmişteki hataların tekrar edilmeyeceği yönündeki kanaatimiz güçlüdür, ekonomik ilişkileri de güçlendirmek istiyoruz. petrol dahil tüm ilişkilerimizin irak anayasasına uygun olmasını arzu ediyoruz, gelirlerin paylaşımı konusunda irak'taki tüm halkları kapsayıcı şekilde çözümün olmasını, sorun yaratan durumu düzeltmesini arzu ediyoruz. irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. irak'la olan ilişkimizi, hangi kesimle olursa olsun irak anayasasına uygun şekilde sürdürmek konusundaki kararlığımızı görüşmemizde de teyit ettik."
'irak askerinin eğitilmesi ve donatılması talebi var'
çavuşoğlu irak'a işid ile mücadelede desteğe devam edeceklerini ancak irak'ta tüm kesimleri kapsayıcı bir strateji gerektiğini söyledi. irak'ın türkiye'den askerin eğitilmesi ve donatılması talebi olduğunu belirtti:
"uluslararası koalisyonun bölgedeki daiş terör örgütüyle mücadelesinde kapsamlı bir strateji yok maalesef. biz kapsamlı strateji için katkı sağlıyoruz, bölgeyi iyi bilen sorunların sebebini iyi tespit eden ve teröre bakışı net olan bir ülke olarak bu bakışımızı koalisyon içindeki müttefiklerimizle değerlendiriyoruz, sadece kobani ekseninde değerlendirilmesini doğru bulmuyoruz. irak'ta, bizim de iliişkilerimizde siyasi bir sayfa açan yeni süreci memnuniyetle karşılıyoruz. güvenlik güçlerinin güçlendirilmesine yönelik irak hükümetinin adımları var, bizden de talepleri var irak askerinin eğitilmesi ve donatılması konusunda. toplumun terör örgütlerine desteğini kesmemiz lazım, bunun için tüm irak halkını kapsayıcı bir strateji lazım."
pkk ile mücadele de konuşuldu
çavuşoğlu, görüşmede pkk ile ortak mücadelenin de gündeme geldiğini belirtti:
"daiş'i ortak bir tehdit olarak görüyoruz. irak'ta yuvalanan pkk terör örgütüyle mücadele konusunda da beklentilerimizi ve düşüncelerimizi paylaşma fırsatı bulduk. bu ziyaretin türkiye-irak ilişkilerine yeni bir sayfa açtığını söyleyebiliriz. bundan da türkiye ve bakanlığımız büyük bir mutluluk duymaktadır. bu süreçte değerli dostum caferi önemli bir rol oynayacaktır."
'tüm mezhepleriyle irak'ı savunuyoruz'
irak dışişleri bakanı caferi, işid ile mücadelede türkiye'nin insani desteğinin önemini vurguladı. ekonomik ilişkilerin gelişmesi için de çaba harcadıklarını, irak'ın türkiye için önemli bir pazar olduğunu hatırlattı, mezhep ayrımı yapmadan irak'ta savaşan irak ordusu için hem türkiye'den hem dünyadan daha fazla destek beklediklerini tekrar etti:
"askeri operasyonun sorumluluğunu üstlenmektedir irak. silahlı kuvvetlerimiz, şii, sünni, türkmen, arap arasında bir ayrım söz konusu olmadan, tüm mezhebi ve dinleriyle irak'ı savunmaktadırlar. dünya irak'ı yalnız bırakmamak için mesaj gönderdi new york'ta ama bu mesaj daha önce gönderilmeliydi. göç eden yaklaşık bir milyon 300 bin kişi okullara yerleştiler bundan dolayı okulların açılması ertelendi. bu yıkıcı terör örgütü genel olarak yapıları, eserleri, ibadethaneleri yıkmaktadır. bunların yeniden yapılanması gerekir."
iki bakan, irak ve türkiye arasında hususi ve diplomatik hizmet için vizelerin kaldırılması yönünde bir anlaşma imzaladı.
caferi, perşembe günü de ankara'da, başbakan davutoğlu ve cumhurbaşkanı erdoğan ile görüşecek.
iki bakan, irak ve türkiye arasında hususi ve diplomatik hizmet için vizelerin kaldırılması yönünde bir anlaşma imzaladı.
caferi, perşembe günü de ankara'da, başbakan davutoğlu ve cumhurbaşkanı erdoğan ile görüşecek.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;