2015 Genel Seçimi

HDP-HÜDA PAR kavgası: 2 ölü

Şırnak'ın Kozluca köyünde HDP'liler ile HÜDA PAR'lılar arasındaki kavgada ateş açıldı, iki HÜDA PAR'lı öldürüldü. Saldırı sonra gözaltına alınan S.T. kendisine ve babasına saldırılması üzerine rastgele etrafa ateş ettiğini savundu.

Hastane önünde toplanan grup, tekbir getirerek PKK aleyhinde slogan attı. [Fotoğraf: AA]

şırnak'ın idil ilçesine bağlı kozluca (hanike) köyüne saat 16:00'da hdp'liler seçim çalışması için gitti. ancak köyde hüda par'ı destekleyen bir grup hdp'li grubun köye girmesini istemedi. bu sırada köydeki hdp'lilerle hüda par'lılar arasında kavga çıktı; 2 hüda par'lı öldürüldü. olayla ilgili 2 kişi gözaltında.  gözaltına alınanlardan s. t. 'nin jandarmaya verdiği ifadesinde hdp konvoyu köyden ayrıldıktan sonra bir grupla tartıştıklarını,. hdp'nin köye gelmesinden kendisini sorumlu tutuyorlarını söyledi. s.t. birinin copla ensesine vurduğunu, bir diğer kişininse satırla kafasına vurduğunu savundu. babası ve kendisinin evlerine sığındığını ve bunun ardından evde bulunan uzun namlulu silahı alıp rastgele ateş ettiğini söyledi. s.t.'nin avukatı, müvekkilinin yaralı olduğunu ve başının sargılı olduğunu iddia etti.

hüda par genel başkanı hüseyin yılmaz üyelerinin sabırlarının taşmak üzere olduğunu belirterek "sabırları zorlamamak lazım. bu kaçıncı ‘son olsun' deyişimiz. onların da bu kaçıncı ‘bir daha olmayacak' ya da ‘biz değiliz provokatörlerdir' deyişleri. en küçük bir olayda eli silaha uzanan insanlardan bu topluma bir hayır gelmez. kürtlerin barış ve huzuru için bu anlayış bir fayda sağlamayacaktır” dedi. 

"kalaşnikofla taradı"

olaya ilişkin ilk bilgiler 7 haziran'daki seçimlerine bağımsız olarak olarak giren hüda par'ın eski genel başkanı zekeriya yapıcıoğlu'ndan geldi. yapıcıoğlu, açıklamada, hdp'lilerin seçim propagandası için kozluca köyüne girmek istediğini söyledi, köy halkının hdp'lilerin köye girmesini istemediğini; hdp'liler köylüler arasında konuşmalar devam ederken "s.t adlı hdp/kck'lının" kalaşnikofla köylüleri taradığını belirtti. yapıcıoğlu, saldırıda köyde oturan hüda par üyesi muhammed şerif şimşek (35) ve a. celil talayhan'ın (37) öldüğünü belirtti.

valilik: 2 şüpheli gözaltında

şırnak valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada da "kozluca köyüne, seçim çalışması için hdp seçim aracıyla gelen, hdp'liler ile bir grup hüda par'lı arasında çıkan tartışma sonucunda, hdp'li oldukları değerlendirilen 2 kişinin ateş açması sonucu hüda par'lı 2 kişi yaralanmış, hastaneye kaldırılmış, ancak kurtarılamayarak hayatlarını kaybetmişlerdir. konuyla ilgili 2 zanlı ve olayda kullanılan bir silah ele geçirilmiş olup, adli mercilerce tahkikat devam etmektedir" denildi.

olaya karışan hdp'lilerse hüda par'lıların kendilerine saldırdığını, bir hdp destekçisinin ağır yaralandığını ve bunun üzerine kavganın büyüdüğünü savundu.

köyde gerginlik devam ediyor. hayatını kaybeden şimşek ve talayhan'ın cenazeleri de otopsi için nusaybin devlet hastanesi'nde. 

"sabırları zorlamamak lazım"

hüda par genel başkanı hüseyin yılmaz da üyelerinin sabırlarının taşmak üzere olduğunu belirterek “sabırları zorlamamak lazım” dedi. partisinin diyarbakır'daki il başkanlığında basın açıklaması yapan hüda par lideri yılmaz, "hdp/pkk cenahının 6-8 ekim'de düzenlediği saldırılarda 9 üyelerinin öldürüldüğünü" ifade ederek şöyle konuştu: 

“tarihsel süreç içerisinde insan yaşamında, toplumun yaşamında belli bazı kırılma noktaları vardır. o kırılma noktalarına dikkat etmek lazım. sabırları zorlamamak lazım. bu kaçıncı ‘son olsun' deyişimiz. onların da bu kaçıncı ‘bir daha olmayacak' ya da ‘biz değiliz provokatörlerdir' deyişleri. en küçük bir olayda eli silaha uzanan insanlardan bu topluma bir hayır gelmez. kürtlerin barış ve huzuru için bu anlayış bir fayda sağlamayacaktır.” 

pkk'nın saldırgan tutumundan bölgedeki diğer parti ve kurumların da büyük zarar gördüğünü dile getiren yılmaz, “sadece bize saldırmıyorlar, rojava'da suriye kdp'si ve diğer kürt siyasi partilerin hepsini sürdüler. bir kısmını da infaz ettiler. daha birkaç gün önce iran kurdistan demokrasi partisi'ne saldırıp, iki kdp'liyi katlettiler. irak'ta kdp'ye ve serok barzani'ye her türlü hakareti yapıyorlar. kavgalı oldukları bir tek siyasi biz olsak, ‘acaba bizde mi bir şey var' fakat sadece biz değiliz. kuzey'de bütün kürdi gruplarla problemli ve kavgalı. bu insanların marjinal türk soluyla, bilumum sapık gruplar dışında herkesle problemi var. insani değerlerini kaybetmemiş herkesle problemleri var. bütün kürt gruplarıyla problemleri var. bu da bu zihniyetin değişmesi gerektiğini, kendine çeki düzen vermesi gerektiğinin kanaatimce bir başka örneği ve delili olacaktır” dedi.

"pkk/hdp'nin düzenlediği bütün saldırıların gerisinde emperyalist batının uşaklığını/taşeronluğunu üstlenme işlevinin olduğu"nu öne süren hüda par genel başkanı yılmaz, “kürdistan'da islami yapıların yaşamaması, yok olması için amerika'dan ve emperyalist batıdan bu insanlar talimat almışlardır. ne kadar amerika'nın adana konsolosu espinoza bu bölgeye gelse, illa bir kürt kanı dökülüyor. basından öğrendiğimize göre, bu uğursuz herif  (espinoza ) bugün yine diyarbakır'daydı. ve yine kürtlerin kanı döküldü. amerika'ya değil bu halka sırtlarını dayamaları lazım. halkın değerleriyle, inançlarıyla barışmaları lazım. kürdi tüm gruplarla barışmaları lazım” ifadesini kullandı.

yılmaz ayrıca, "karşı taraftan bu saldırıları durduracak ciddi manada hiçbir girişim ve çaba yok" dedi. hdp'nin 7 haziran genel seçiminde yüzde 10 barajını geçmesi halinde her gün bu tip olayların yaşanacağını savundu; "her gün bir yerlerde birilerinin anası ağlayacak. anaları ağlatmaya, katliam işlemeye devam edecekler. yüzde 50'nin altında oy aldıkları yerlerde olay yok, barış var, huzur var" diye konuştu.

kozluca köyü'nde, 30 mart 2014 yerel seçimleri'nde il genel meclisi sonuçlarına göre; seçime dbp adıyla katılan hdp 222 oy alırken hüda par 112 oy aldı. ancak bu sonuca sadece kozluca köyü'nün merkezi değil bu köye bağlı olan ve toplamda köyün nüfusundan daha fazla nüfusu bulunan iki mezra da dahil. çatışmanın yaşandığı köyün merkezinde büyük çoğunlukla hüda par'a oy veren seçmenler yaşarken mezralarda ağırlıklı olarak hdp'ye oy verenler bulunuyor.

Jandarma, Kozluca köyündeki gerginlik nedeniyle köye geçişe izin vermiyor.
[[Fotoğraf: AA]]

akdoğan: siyasete şiddet karıştırmak demokrasiye kastetmektir

başbakan yardımcısı yalçın akdoğan da şırnak'ta hüda par'lılara yönelik gerçekleştirilen saldırıyı lanetlediğini belirterek "siyasete şiddet karıştırmak demokrasiye kastetmektir. siyaseti terörize edenler, yargı önünde hesabını verirler. millet şiddete prim vermez" ifadesini kullandı.

akdoğan, sosyal paylaşım sitesi twitter'daki hesabından, şırnak'ta 2 hüda par üyesinin silahla öldürülmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

akdoğan, "şırnak'ta hüda par'lılara yönelik alçak saldırıyı lanetliyorum, allah hayatını kaybedenlere rahmet eylesin, yaralılara şifa versin. siyasete şiddet karıştırmak demokrasiye kastetmektir. siyaseti terörize edenler, yargı önünde hesabını verirler. millet şiddete prim vermez" değerlendirmesini yaptı. 

"son bir haftayı kullanmak isteyenler olabilir"

hdp eş başkanı selahattin demirtaş bursa’da yaptığı seçim mitinginde konuyla ilgili açıklama yaptı.

"seçim çalışması nedeniyle bir kavga yaşanmış. kimdirler, siyasi kimlikleri nedir, bilmiyorum. kim olursa olsun büyük bir acıdır. allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum. bütün halkımızı dikkatli olmaya, duyarlı olmaya davet ediyorum. koltuklar, seçim, makam insan canından kıymetli değil, sakın ola birbirinizi kırmayın. hangi parti olursa olsun. hüda par olur, başka parti olur. tahrikler, provokasyonlar yapmak için son bir haftayı kullanmak isteyenler olabilir. hiç kimse bizim düşmanımız değil, asla olmayacak da..."

işid'in saldırdığı suriye'nin kuzeyindeki kobani'ye destek için geçen 6-7 ekim'de eylem yapan hdp'liler ile hüda par'lılar yine çatışmıştı. üç gün süren olaylarda 40’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Silvan'da HÜDA PAR konvoyuna taşlı saldırıda 2 araç hasar gördü, bir partili hafif yaralandı. [Fotoğraf: AA]

silvan'da da taşlı kavga 

diyarbakır'ın silvan ilçesinde de araç konvoyu ile ilçede tur atan hüda par'lılar ile hdp'liler arasında kavga çıktı. olay saat 18.00 sularında meydana geldi. seçim çalışmaları kapsamında ilçe merkezinde konvoy halinde tur atan hüda par'lılara batman yolu üzerinde, hdp'li oldukları öğrenilen bir grup sataştı. buna tepki gösteren hüda par'lılar ile hdp'liler arasında tartışmaya başladı. tartışma sürerken, yoldan geçen ve batman'a yolcu taşıyan bir minibüs ve hüda par'lıların araçları taşlandı.

diyarbakır caddesi üzerinde bulunan hüda par ilçe başkanlığı binasına giden hüda par'lılar, tekbir getirerek 'kahrolsun pkk' sloganı attı ve buradan geçen hdp'nin seçim minibüsünü taşlandı, aracın camları kırıldı.

iki partinin taraftarları birbirlerine bir süre taş attı. ilçe merkezinde çeşitli noktalardan silah sesleri gelirken, güvenlik güçleri iki partinin mensuplarının karşı karşıya gelmemesi için geniş güvenlik önlemi aldı. asayiş şube, terörle mücadele ekiplerinin ilçe merkezinde aldığı önlemler devam ediyor. bu arada yaşanabilecek muhtemel bir olay üzerine esnaf kepenk kapattı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;