Suriye'de iç savaş

Hoca: Rejimle diyalog kurmayız

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun yeni başkanı Halid Hoca, Cenevre-1 temelinde yetkilerini geçici bir yönetime devretmediği takdirde Suriye rejimiyle masaya oturmayacaklarını belirtti.

Konular: Ortadoğu
SMDK'nın yeni başkanı Halid Hoca Arapça, İngilizce ve Türkçe konuşuyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

halid hoca, istanbul'da düzenlediği basın toplantısında, smdk'nın, rusya'nın başkenti moskova'da yapılması planlanan müzakerelere davet edilmediğini, sadece bazı muhalif kişilere davet gittiğini belirterek, ‘ne smdk'nın ne de diğer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var’ dedi.

smdk'nın gelecek dönemde suriye içindeki muhalefetle birlikte kontrolü ele alacağını belirten hoca, suriye halkı ve tüm devrimci güçleri smdk etrafında toplanmaya çağırdı.

‘smdk tüm devrimci ve siyasal aktörlerle birlikte çalışacak’ ifadelerini kullanan hoca, smdk’nın suriye halkına karşı olan sorumluluğundan dolayı yeni bir döneme başlamak için her düzeyde çalışması gerektiğini vurguladı.

de mistura planı

hoca, bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura'nın dondurulmuş bölgeler girişimi hakkında, ‘bunun bir fikir olduğunu ve plan seviyesine ulaşmadığını’ söyleyerek, plan olarak ortaya çıktığında smdk'nın konuya ilişkin görüşünü dile getireceğini belirtti.

mısır girişimi yok

ortada bir ‘mısır girişimi’ olduğuna dair iddiaları yalanlayan hoca, smdk'nın girişiminde muhaliflerin istişarede buluşması için kahire'de bir araya geldiğini ifade etti.

rusya dışişleri bakanı yardımcısı mihail bogdanov, suriye muhalefetini oluşturan grupların moskova'da bir araya gelmelerini önermişti.

rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü aleksandır lukaşeviç, 20 ocak 2015'ten sonra moskova'da düzenlemeyi planladıkları müzakerelere önce suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceğini, daha sonra görüşmelere hükümet temsilcilerinin de dahil olacağını söylemişti. esed yönetimi müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

smdk'nın yeni başkanı hoca

halid hoca, suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nun istanbul'da pazartesi günü yapılan genel kurul toplantısında başkanlığa seçildi.

smdk basın ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, halid hoca, rakibi eski genel sekreter nasır hariri'yi 6 oy farkla geride bırakarak, 56 oyla başkanlığa seçildi.

hişam merve de rakibi nugum gadiri'yi 3 oy farkla geride bırakarak, 56 oyla smdk başkan yardımcısı oldu.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;