Dağlık Karabağ

Hocalı katliamı kurbanları anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında, 22 yıl önce Ermenistan askerlerinin öldürdüğü 613 kişi İstanbul’da anıldı. Anma programına katliamda yakınları öldürülen Azeriler de katıldı.

Konular: Kafkasya, Türkiye
Hocalı katliamı kurbanları anısına, üzerinde "Hocalı insanlık dramı, bizi unutmayın" yazan balonlar havaya bırakıldı. [AA]

azerbaycan'ın hocalı kasabasında, 26 şubat 1992’de ermenistan askerlerince öldürülen 613 kişi için istanbul’un ortaköy meydanı'nda anma programı düzenlendi. 

avrupa azerbaycan topluluğu’nun (teas) organize ettiği anmada, hocalı'da öldürülenler için katliamı anlatan belgesel film gösterildi.

katliamda ailesini kaybeden khzangül amirova, olayın azerbaycan'da yaşanan en büyük felaket olduğunu söyledi.

o zaman 8 yaşında olan amirova, babası, annesi ve 5 yaşındaki kardeşinin öldürüldüğünü anlatarak, "bizi bir yere götürdüler. onlara ailemi görmek istediğimi söyledim. sonra beni babamın yanına götürdüler. babama, 'azerbaycan ermeni toprağıdır' de diyorlardı. babam da 'beni öldürseniz bile öz vatanımı size satmayacağım' dedi. sonra babamı, üzerine benzin döküp yakarak öldürdüler" dedi. 

teas istanbul temsilcisi rena rzayeva da hocalı'da çocukların ve insanların umutlarının da öldürüldüğünü vurgulayarak, "613 kişi öldürüldü. geride kalanlar hâlâ olayların izlerini taşıyor. bu katliamı unutmayalım" dedi. 

konuşmaların ardından ölenlerin anısına, üzerinde katliamın tarihiyle birlikte, "hocalı insanlık dramı, bizi unutmayın" yazan ve içerisinde özel bir ışıklandırma bulunan balonlar havaya bırakıldı.

22 yıl önceki katliam 

sovyetler birliği'nin dağılması ve sovyet birliklerinin bölgeden çekilmesinin ardından şubat 1992'de, karabağ’daki ermenistan askerleri, buradaki azerilere karşı, savaş sonrasında, azeri tarafınca 'etnik temizlik' olarak nitelendirilecek şiddete başvurdular. bunun ilk uygulaması da hocalı'da gerçekleşti.

insan hakları izleme örgütü olayı 'en kapsamlı sivil katliam' olarak niteliyor.

azerbaycan kaynakları, stepanakert / hankendi'de konuşlu 366. muhafız motorize alayı’nın yardımıyla gerçekleştirilen katliamda, aralarında 106 kadın ve 83 çocuğun da bulunduğu toplam 613 kişinin öldürüldüğünü ve 487 kişinin ise ağır yaralandığını belirtiyor. 7 bin kişilik bölge nüfusunun diğer bölümü ise dağlara kaçıp azerbaycan'a sığınmak zorunda kaldı.

azerbaycan'ın bu sayıyı yükselttiğini iddia eden ermenistan kaynakları ise, sayının 100’ün altında olduğunu savunuyor.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;