Kobani

Hollande: Türkiye sınırını açmalı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye’den, Kobani’ye takviye güçlerin gitmesi için sınır kapılarını açmasını ve ilgili tüm ülkelerden IŞİD’e karşı savaşanlara daha fazla destek vermesini istedi.

Konular: IŞİD, Ortadoğu
Hollande, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge oluşturulması fikrine destek verdiğini açıklamıştı. [Fotoğraf: Reuters]

hollande, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“türkiye kesinlikle işid saldırısı altında olan kasabayı korumaları için suriye kürtlerine kapıyı açmalıdır. bugün kobani’de, bu sembol kasabada yaşananları düşünüyorum. eğer irak’ta olduğu gibi, buradaki duruma da müdahale etmemiz gerekiyorsa, aynı zamanda ılımlı suriye muhalefetine de gereken tüm desteği ve yardımı vermeliyiz. buradan bir çağrı yapıyorum, koalisyonun ötesinde, ilgili tüm ülkeler muhaliflere, terörle mücadele için kendilerine gereken ve bekledikleri yardımı vermelidir"

hollande, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada türkiye'nin suriye'de güvenli bölge oluşturulması fikrine destek verdiğini açıklamıştı.

birleşmiş milletler (bm) suriye özel temsilcisi staffan de mistura da geçtiğimiz hafta, türkiye’nin kobani’yi savunmak isteyen gönüllülere izin vermesini istedi.

özel temsilci, “türkiye kobani için nefsi müdafaa hakkına saygı duymalıdır, birleşmiş milletler yeni bir srebrenitsa’nın yaşanmasını istemiyor” dedi.

de mistura, bm güvenlik konseyi’nden geçen 2170 sayılı kararın herkesin katliamın önlenmesi için mümkün olan her şeyi yapmasını öngördüğünü belirtti.

özel temsilci, "insanların kafalarının kesildiğini görmeyeceğimizi umuyorum" ifadelerini kullandı.

işid kuşatması sürüyor

işid, 16 eylül'den bu yana suriye'nin kuzeyindeki kürt kasabası kobani'yi (aynul arab) kuşatmış durumda.

kobani çevresindeki köyleri ele geçiren işid, kasaba merkezini ele geçirmek için pyd'nin silahlı kanadı ypg güçleriyle savaşıyor.

abd öncülüğündeki koalisyon güçleri de kobani'deki işid mevzilerine yönelik hava saldırıları gerçekleştiriyor.

çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçan yaklaşık 200 bin kişi türkiye topraklarına sığındı.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;