Türkiye-AB ilişkileri

'HSYK düzenlemesi ters yüz etti'

AB Komisyonu üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin Avrupa değer ve standartlarına bağlılığı konusunda son üç ayda şüpheler oluştuğunu belirtti. Yargı ve emniyetteki görevden almaları ve HSYK düzenlemesini eleştirdi.

Çavuşoğlu ve Füle, KPK toplantısından sonra bir görüşme yaptı. [AA]

avrupa birliği (ab) komisyonu'nun 'genişlemeden sorumlu' üyesi stefan füle, avrupa birliği - türkiye karma parlamento komisyonu'nun (kpk) 74'üncü toplantısında konuştu. füle konuşmasında, ab komisyonu'nun her zaman türkiye'nin ab ile entegrasyon sürecinin güçlü destekleyicisi olduğunu vurguladı. füle, türkiye'nin reformlar konusunda attığı olumlu adımları sıraladı, geçen yıl sonunda ilişkilerde yeniden yakalanan ivmeyi hatırlattı. ancak "son üç ay içinde türkiye'nin avrupa değer ve standartlarına bağlılığı konusunda şüpheler oluştuğunu" söyledi. füle, "gelecek üç ayın beni hatalı çıkarmasını samimi şekilde umuyorum" dedi.

hsyk düzenlemesi ve görevden almalara eleştiri

üyelik müzakerelerinde "endişe ve hayal kırıklığına neden olan gelişmelere tanıklık ettiklerini" söyleyen füle, hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nda (hsyk) önemli bazı yetkilerin adalet bakanı'na aktarılmasının, ab ve avrupa konseyi'ne danışılarak gerçekleştirilen bir önceki reformu "ters yüz ettiğini" kaydetti. füle, 17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası çok sayıda polis, savcı ve hakimin görev yerlerinin değiştirilmesinin, yolsuzluk iddialarının soruşturulması açısından risk oluşturduğunu söyledi. stephan füle, internet yasası'nı da eleştirdi. 

stephan füle, "katılım müzakerelerine ilişkin işbirliği yöntemimizi değiştirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. bu özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar konularında önemli... üyelik müzakerelerini öne almak isteyen aday bir ülke olarak türkiye’nin avrupa birliği standartları ve uygulamalarından tam olarak haberdar olmalıdır" ifadesini kullandı. 

ab komisyonu'nun her zaman türkiye'nin ab ile entegrasyon sürecinin güçlü destekleyicisi olduğunu belirten füle, "gerçek dostlardan beklenen doğruları söylemesidir. bu, süreci ileriye taşır" diye konuştu.

'ab çifte standart uygulamasın'

kpk toplantısında, eleştirileri avrupa birliği bakanı mevlüt çavuşoğlu yanıtladı. 

çavuşoğlu, "çıkardığımız hsyk kanunu'nun ab ülkelerindeki benzer kanunlar ve uygulamalarla karşılaştırılması teklifinde bulunmuştuk. en iyi uygulamanın önümüze konulmasını ve türkiye'deki uygulamayla karşılaştırılmasını, bizimkinde bir geri adım varsa bunu düzeltmeye hazır olduğumuzu çok net şekilde (ab yetkililerine) iletmiştik. aynı teklifimiz geçerlidir" dedi. 

ab'nin türkiye'ye çifte standart uyguladığını söyleyen çavuşoğlu, "ama bize (bizim bakanlarımız, bizim cumhurbaşkanımız, bizim krallarımız iyi siyasetçilerdir, yetkilerini kötüye kullanmazlar. ama türkiye'deki bakan ve yetkililere güvenmiyoruz, yetkisini kötüye kullanabilir) ya da (daha önceki adalet bakanı sadullah ergin'i tanıyoruz, o yetkisini kötüye kullanmaz ama yeni bakanı tanımıyoruz, o yüzden şüphelerimiz var) anlayışını kabul etmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

çavuşoğlu, sosyal medyadaki erişim engellemelerinin ifade özgürlüğünü hedef almadığını savundu, özel hayatın gizliliğinin korunmasına vurgu yaptı. twitter'ın mahkeme kararlarına uymadığını söyledi. 

ingiliz parlamenterle tartışma

bakan çavuşoğlu, kpk üyesi ingiliz liberal andrew duff ile tartıştı. duff, çavuşoğlu'nun türkiye'deki bir konuşmasında kendisini 'paralelci' olmakla suçladığını belirterek özür beklediğini söyledi. çavuşoğlu ise, duff'a "hiçbir zaman sizi itham etmedim. burada benim de, sizin de bir suçunuz yok. size yalan söyleyenler çarpıtıyor. kaynaklarınızı değiştirin, yalancılara prim vermeyin" dedi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;