Amerika

Hugo Chavez hayatını kaybetti

Venezuela Devlet Başkanı, yaklaşık iki sene önce yakalandığı kanser hastalığına yenik düştü.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Maduro duyurdu

Yedi gün yas

30 gün içinde seçim

Chavez'in destekçileri, haberin açıklanmasının ardından gözyaşı döktü.
Chavez'in destekçileri, haberin açıklanmasının ardından gözyaşı döktü. [Reuters]

Fotoğraflarla Hugo Chavez

venezuela devlet başkanı hugo chavez 58 yaşında öldü. chavez, yaklaşık iki yıldır kansere karşı yaşam mücadelesi veriyordu.

haberin duyurulmasının ardından venezuela'da yedi gün süresince yas ilan edildi. chavez'in destekçileri ise acılarını paylaşmak için başkent caracas başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. 

14 yıldır başkanlık koltuğunda oturan chavez’in ölüm haberini, salı akşamı başkan yardımcısı nicolas maduro kamuoyuna duyurdu.

maduro, kurmaylarıyla birlikte yaptığı, devlet televizyonundan canlı olarak yayımlanan açıklamasında, “anavatanımızı etkileyen tarihsel bir trajedinin büyük acısını yaşıyoruz. bütün yoldaşlarımızı, barış, sevgi, saygı ve huzurun korunması için ihtiyatlı olmaya çağırıyorum” dedi.

başkan yardımcısı yaklaşık bir saat süren konuşmasında, chavez’e siyasi düşmanları tarafından kanser bulaştırıldığına ilişkin iddiaların soruşturulması çağrısı da yaptı. abd, söz konusu iddiaları çeşitli kereler reddetmiş ve 'absürt' olarak nitelendirmişti.

maduro ise açıklamasında ayrıca, venezuela ordusuna karşı casusluk faaliyetleri yürütmekte olan iki diplomatın, sınır dışı edildiğini açıkladı. 

chavez'in veliahtı olarak nitelendirdiği nicolas maduro, venezuela devlet başkanı'nın ölümünün ardından, seçime kadar geçici olarak devlet başkanlığı görevini yürütecek.  

venezuela dışişleri bakanı elias jaua da yine televizyonlardan yayımlanan açıklamasında, maduro'nun chavez'in boşluğunu dolduracağını belirtti. jaua, 30 gün içinde devlet başkanlığı seçiminin yapılacağını belirtti.

jaua, bu kararların, chavez'in daha önce verdiği talimatlar doğrultusunda alındığını vurguladı.

Capriles: Düşman değil, rakiptik

chavez'in ölümünün ardından twitter hesabı üzerinden açıklama yapan muhalefet lideri henrique capriles, halka ‘birlik’, iktidara ise ‘anayasal görevlerine sıkı sıkıya bağlı kalması’ çağrısında bulundu. venezuela devlet başkanı’nın ekim ayındaki seçimlerde yenilgiye uğrattığı muhalefet lideri, chavez'in ailesine başsağlığı dilerken, “biz rakiptik, ama hiçbir zaman düşman olmadık” dedi. capriles, ''zor zamanlarda venezuela'ya aşkımızı ve derin saygımızı göstermeliyiz'' ifadesini kullandı.

cenaze cuma günü

venezuela dışişleri bakanı, ülkede yedi günlük ulusal yas ilan edildiğini de duyurdu. bu süreçte chavez'in cenazesi, caracas'taki askeri akademi'de tutulacak.

cuma günü yapılması planlanan cenaze törenine çok sayıda liderin katılması bekleniyor. chavez'in nereye defnedileceği ise henüz bilinmiyor. 

venezuela ordusundan yapılan açıklamada ise ülkenin egemenliğinin, birliğinin ve güveliğinin korunacağı belirtildi. venezuelalılardan sağduyularını korumalarını isteyen ordu sözcüsü,  geçiş döneminde maduro'ya destek verdiklerini vurguladı.  

başkan yardımcısı maduro daha önce chavez'in desteğini alması nedeniyle, seçimlerdeki en güçlü aday olarak görülüyor. 

chavez'in ölümünün ardından bir yazılı açıklama yapan abd başkanı barack obama, ülkesinin venezuela halkına desteğini vurgularken, hükümet ile ‘yapıcı ilişkiler’ kurmak istediğini kaydetti.

obama, “venezuela, tarihinde yeni bir fasıla başlarken, abd demokratik ilkeleri, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarına saygıyı teşvik eden politikalara bağlılığını sürdürmektedir'' ifadesini kullandı.

yemin edememişti

hugo chavez, geçen yılın ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı seçilmişti. ancak venezuela devlet başkanı, sağlık durumunun kötüye gitmesi sonucu yemin edememiş ve görevine başlayamamıştı. 

chavez'in kanser ile ilişkili olarak ameliyat geçirdiği ilk kez temmuz 2011'de açıklanmıştı. devlet başkanı, o tarihten bugüne kadar sık sık kemoterapi ve ameliyat amaçlarıyla küba'ya gidip kalıyordu.
 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;