Suriye'de iç savaş
Humus’a yardım askıda
Vali Talal Barazi, lojistik sebeplerle kentteki yardım ve tahliye faaliyetlerinin bir süre duracağını söyledi.
barazi al jazeera'ya yaptığı açıklamada, bm yetkililerinin kentin ‘eski şehir’ olarak bilinen bölgesine ulaşmak için yeni rota arayışına girdiğini söyledi.
bm yetkililerinin ayrıca, kent merkezindeki muhaliflerle direkt temasa geçerek tahliye edilmesi gereken kişilerin kesin sayısını öğrenmesi bekleniyor.
yetkililer, yardım ve tahliye çalışmalarının çarşamba günü kaldığı yerden devam etmesini umuyor.
abd: ablukalar kalksın
bu arada abd yönetimi, humus'taki yardım ve tahliye faaliyetlerinin yeterli olmayacağını, kuşatma altındaki tüm bölgelerin yardıma açılması için suriye'ye baskının artırılacağını ilan etti.
abd dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "humus, suriye’de yaşanan felaketin sadece küçük bir parçasıdır, asıl konu, suriye rejiminin ülkenin farklı bölgelerinde sivillere yardım ulaştırılmasını kasıtlı olarak ve yaygın bir şekilde engellemesidir" ifadesi kullanıldı.
açıklamada ayrıca, "ülkede kuşatma altındaki bölgelerde 250 bin, ulaşılması zor bölgelerde ise 3 milyon yardıma muhtaç insan olduğu unutulmamalıdır. abd, sivillere yardımın ulaştırılması konusunda baskıyı durdurmayacaktır. uluslararası toplumu da insani yardım konusunda rejim üzerindeki baskıyı artırmaya çağırıyoruz" denildi.
humus tepkisi
humus'taki yardım ve tahliye çalışması sırasındaki saldırılara da tepki gösterilen açıklamada, "insani faaliyetleri ve yardımın girişini takdir etsek de, bu sürecin çok uzadığı ve yardım operasyonu sırasında yaşanan şiddet ortadadır. bm konvoyları, yardımın içeri girmesini istemeyen grupların saldırısına uğramıştır" ifadesi yer aldı.
bölgeye cumartesi gününden bu yana yardım ulaştırmaya çalışan ve tahliye faaliyetlerini sürdüren bm konvoyu iki kez saldırıya uğramıştı.
bm’ye göre son dört günde 1,132 sivil kentten çıkarıldı. ateşkes anlaşması cuma sabahından itibaren yürürlüğe girmiş ve aynı gün bölgeden tahliyeler başlamıştı.
ağır kuşatma
humus, 7 haziran 2012'den beri kuşatma altında. özellikle eski şehir denilen humus merkezine hiç kimse ulaşamadı.
humus kuşatmadan önce muhalefetin kalelerinden biriydi. rejim, şam-halep yolunun tam ortasında, kritik bir noktada yer aldığı için humus'a asker yığdı. ancak rejim tüm takviyelere rağmen muhalif savaşçıları humus’tan çıkaramayınca kenti kuşatma altına aldı.
bu, rejimin şam'daki doğu guta semti ve dera kent merkezinde de denediği bir strateji oldu. rejim, kuşatmayla humus’takileri ‘teslim olmak ile açlıktan ölmek’ arasında seçim yapmaya zorladı. suların kesik olduğu kentte, kanalizasyon suyu veya biriktirilen yağmur suyu kullanılıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar