Avrupa

Hz. Muhammed'i editör yapan dergiye saldırı

Yeni sayısının editörünü İslam peygamberi olarak ilan eden Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya gece saatlerinde molotof kokteylleri atıldı, bilgisayarlar kırıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Molotof kokteylli saldırı

Saldırganlar bilinmiyor

Büyük maddi hasar var

Editör Charb, derginin, saldırıdan önce facebook ve twitter üzerinden çok sayıda tehdit mesajı aldığını belirtti. [Reuters]

Karikatür krizi

danimarka’da jyllands-posten tarafından 30 eylül 2005’te basılan 12 resimlik  karikatür serisinde  hz. muhammed farklı şekillerde tasvir ediliyordu. karikatürler islam dünyasında büyük tepkiye yol açtı. fransa, almanya, italya, hollanda ve ispanya’da karikatürler yeniden basıldı. olay, dünya çapında protestolara neden oldu. pakistan’daki danimarka büyükelçiliği’ne bombalı saldırı suriye, lübnan ve iran’da danimarka büyükelçilikleri ateşe verildi. fraklı protesto eylemlerinde onlarca kişi öldü.   

'arap baharı'nın başlangıç noktası tunus'ta devrimden sonraki ilk seçimleri islamcı en nahda partisinin kazanmasını sayfalarına taşıyan mizah dergisi charlie hebdo, editörlüğü hz. muhammed'e verdiğini duyurunca saldırıya uğradı.

dergi yöneticileri, gece yarısı meydana gelen saldırıda bir pencerenin kırılarak içeri molotof kokteyli atıldığını söyledi. europe 1 radyosuna konuşan derginin editörü charb, “pencere kırıldı, molotof kokteyli atıldı, içeride hiçbir şey kalmadı, artık bir dergimiz yok” diyerek hasarın büyük olduğunu belirtti.

derginin, saldırıdan önce facebook ve twitter üzerinden çok sayıda tehdit mesajı aldığını söyleyen charb, “ilk kez fiziksel bir saldırıya uğruyoruz ancak bu bizi yıldıramayacak” dedi.

afp’ye yaptığı açıklamada ise derginin  provokasyon yapmadığını vurgulayan charb, "yalnızca işimizi yapıyoruz ve bu kez kapağa hz. muahmmed’i taşıdık. hz. muhammed, dergi kapaklarında sık sık yer almaz" ifadelerini kullandı.

dergi, 'şeriat hebdo' adıyla yayımladığı son sayıda hazreti muammed'i, misafir editör olarak resmetmişti.

derginin kapağında "gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç" diyen hazreti muhammed'i tasvir eden karikatür ile 'helal aperatif' başlıklı bir köşe yazısı ve 'madam şeriat' adlı bir kadın ekinin yer alması tepki çekmişti.

son sayfada "evet, islam mizah ile bağdaşıyor" diyen hazreti muhammed'in palyaço şeklinde tasvir edilmesi de müslümanları rahatsız etmişti.

türkçe mesaj bırakıldı

derginin internet sitesi de bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. internet sayfasında cami resminin yanısıra  ingilizce ve türkçe  ‘allah’tan başka tanrı yok’ yazısı yer aldı.

dergiden yapılan açıklamada,  geçen haftaki tunus seçimlerinde islamcı eğilimli  ennahda partisi’nin zaferini kutlamak amacıyla bu konunun ele alındığı belirtildi.

polis, iki kişinin binada yangın çıkmadan önce olay yerinden uzaklaşırken görüldüklerini kaydetti.

saldırı ülkede çeşitli tepkilere neden oldu. fransa başbakanı françois fillon, yaptığı yazılı açıklamada saldırıdan dolayı 'öfke' duyduğunu belirtti, "ifade özgürlüğü demokrasimizin ödün verilemez bir değeri. basın özgürlüğüne her saldırı en sert şekilde cezalandırılmalı. hiçbir neden, bir şiddet eylemini haklı göstermez" ifadelerini kullandı.

fransa müslüman konseyi başkanı muhammed musavi ise saldırıyı kınadı.

iktidardaki halk hareketi birliği partisi (ump) genel sekreteri jean-francois cope da olayı ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi.

2007 yılında danimarka’da jyllands-posten gazetesinde yer alan hz. muhammed karikatürleri müslümanlar arasında büyük tepkiye yol açmıştı.

charlie hebdo, olay yaratan 12 karikatürü danimarka gazetesinin ardından yeniden yayınlamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;