Suriye'de iç savaş

'İdlib ikinci bir Halep olabilir'

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, ateşkesin sağlanamaması ve siyasi çözüm bulunamaması halinde Suriye'nin İdlib kentinin ikinci bir Halep'e dönüşme riski olduğunu söyledi.

paris’te fransa dışişleri bakanı jean-marc ayrault tarafından kabul edilen de mistura, görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

halep'in doğusunda hâlâ yaklaşık 50 bin sivilin kuşatma altında olduğunu söyleyen de mistura bu bölgede yaşayan yaklaşık 40 bin sivilin kentin batısına geçeceğini bildirdi.

bu sivillerin sorun çıkmadan tahliyesinin sağlanmasını garanti altına alabilmek için bm'nin bölgedeki varlığının gerekli olduğunu dile getiren mistura, bu coğrafyadaki uluslararası gözlemcinin sayısının ise yeterli olmadığını belirtti.

kentin doğusunda geri kalan 10 bin kişi içinden bin 500 ila 5 bin muhalif savaşçı ve ailesinin idlib'e gitmeyi planladığını aktaran mistura, "ateşkesin sağlanamaması ve siyasi çözüm bulunamaması halinde suriye'nin idlib kenti ikinci bir halep'e dönüşme riski taşıyor." dedi.

"halep'te durum tam bir felaket"

ayrault ise halep'teki durumu tam bir felaket olarak niteledi.

fransa'nın bm güvenlik konseyini bugün için acil toplantıya çağırdığını anımsatan ayrault, bu toplantıda bölgedeki sivil halkın saldırılardan korunmasını sağlamak için uluslararası gözlemcilerin konuşlandırılması konusunu tartışmak istediklerini ifade etti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;