Suriye'de iç savaş

'İdlib muhaliflerin elinde'

Suriye'de Nusra Cephesi örgütünün de dahil olduğu çatı birliği ‘Fetih Ordusu’, dört gündür sürdürdüğü saldırıların ardından ülkenin kuzeybatısındaki İdlib kentini ele geçirdi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Muhalifler hem güneyde hem de kuzeyde yeni bölgeler ele geçirdi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

al jazeera muhabiri, suriyeli silahlı muhalefetin idlib'in tamamını kontrol altına aldığını, ancak esed rejimine bağlı bazı güvenlik binaları önünde hala çatışmaların devam ettiğini aktardı.

el kaide'ye bağlı nusra cephesi'nin de dahil olduğu fetih ordusu kenti ele geçirmek içinm dört gündür ağır silahlarla saldırılar düzenliyordu. 

fetih ordusu komutanlarından usame ebu ibrahim, sabah saatlerinde kent merkezinde ziraat fakültesi, hel pazarı, şehir postanesi, devlet hastanesi, şehir müzesi, kent stadyumu, maret masrin bölgesi ile mahrib kavşağı gibi önemli yerlerin denetimini ele geçirerek, idlib'in yüzde 60'ını kontrol altına aldıklarını söylemişti.

andalo ajansı’na konuşan ebu ibrahim, muhaliflerin ilerleyişi karşısında şam yönetimine bağlı güçlerin kent merkezinde büyük kayıplar vererek çekilmeye başladığını belirtti.

ebu ibrahim, "şehir merkezinde güvenli bölge çevresinde esed güçleriyle yoğun bir şekilde çatışıyoruz. kentte subay lojmanları şimdi bizim kuşatmamız altında, düşmesi an meselesi. birliklerimiz kent stadyumunun da kontrolünü ele geçirdi" dedi.

şehir merkezinde taraflar arasında yoğun çatışmaların yaşandığına değinen ebu ibrahim, "şehirde esed güçlerinin bulunduğu yerlere ağır silahlarla saldırıyoruz. esed güçleri büyük kayıplar veriyor. çatışmalarda 35 rejim askerini esir aldık. birliklerimiz kuzeyden de kent merkezine doğru ilerliyor" ifadelerini kullandı.

“esed ordusu, kenti terk ediyor"

fetih ordusu'na bağlı birliklerin idlib kentine doğu, kuzey ve batı kesimlerinden saldırdığını söyleyen ebu ibrahim, "idlib kent merkezindeki muhaliflerin ilerleyişi karşısında zor durumda olan esed güçleri kenti terk ediyor. 20 askeri araçtan oluşan bir askeri konvoy şehirden kaçmayı başararak mastuma kışlasına doğru yol aldı" dedi.

şehir merkezindeki çatışmalarda rejim güçlerinin telsizlerini dinlediklerini ve rejim askerlerinin komutanları ile devlet büyüklerine "küfür" ettiğini ifade eden ebu ibrahim, orduya ait savaş uçaklarının da muhaliflerin ilerlemesini durdurmak için sivil yerleşim yerlerine ‘vakum bombasıyla’ saldırdığını öne sürdü.

siviller hedefte

ebu ibrahim, rejim güçlerinin idlib'in kuzeyindeki yerleşim yerini bombalamasında bir anne ile 4 çocuğunun yaşamını yitirdiğini ve bombardıman sonucunda yıkılan evlerin enkazından çok sayıda yaralı çıkartıldığını belirtti

ahraru şam, nusra cephesi, aksa askerleri (cundul aksa), ehli sünnet ordusu (ceyşu sunne), feyleku şam ve hak tugayı (livau hak) gibi büyük gruplar, ‘fetih ordusu’ (ceyşul fetih) adı altına ‘idlib'e ortak saldırı’ düzenlemek amacıyla birleştiklerini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;