Suriye'de iç savaş

'İdlib'de rejimden klor gazlı saldırı'

Suriye muhalifler, Esed rejiminin İdlib’in Binnis kasabasına düzenlediği hava saldırılarında klor gazı kullandığını iddia etti. Saldırı muhaliflerin İdlib'e doğru ilerleyişinin ardından geldi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Esed rejimi BMGK'nın zehirli gazlarla ilgili kararını, kararın alındığı tarihten bu yana 6 kez ihlal etti. [Fotoğraf: Al Jazeera-Arşiv]

ülkenin kuzeybatısında, muhaliflerin kontrolündeki, idlib'in binniş kasabasındaki sahra hastanesi'nin doktorlarından rami ebu ubeyde, orduya ait helikopterle bölgeye klor gazlı saldırı düzenlediğini söyledi.

suriye genel devrim konseyi'nden (srgc) yapılan açıklamada da, helikopterle binniş kasabasına ‘klor gazlı’ saldırı düzenlendiği, saldırıdan etkilenen çoğu çocuk 20 kişinin sahra hastanesi'ne kaldırıldığı kaydedildi.

anadolu ajansı’na konuşan ebu ubeyde, saldırıda çoğu çocuk onlarca kişinin zehirli gazdan etkilendiğini ve sahra hastanesi'ne getirildiğini ifade etti. ebu ubeyde, "maalesef gazlardan etkilenenlerin çoğu kadın ve çocuklardı. bazıları ileri derecede bazıları da hafif şekilde etkilendi. şu ana kadar ölümle sonuçlanan vaka yaşanmadı" dedi.

muhalifler idlib'te ilerliyor

suriye’de rejim güçlerinin elinde bulunan idlib şehrine dün sabah saatlerinden itibaren muhalifler saldırılarını yoğunlaştırdı. muhalifler kent çevresinde bulunan altı mevziyi ele geçirdiklerini duyurdu.

suriye’nin kuzeybatısında bulunan halep’e 60 kilometre mesafedeki idlib’i kuşatmaya alan muhalifler kentin batı ve doğusundaki bazı dışı mahallelerinde kontrolü sağladı.

fetih ordusu ismiyle oluşturulan ortak operasyon birliğinde muhalif yedi gruptan savaşçılar bulunuyor.

bu gruplar esed rejimine karşı mücadele veren ahrar-ı şam, nusra cephesi, cündül aksa, ceyşul sünne, feylak eş şam, liva el hak ve ecnad eş şam.

muhalifler dört farklı noktada bomba yüklü araçlarla saldırılar gerçekleştirdi. şehir merkezindeki rejime bağlı askeri noktalar da yoğun top atışı altında tutuluyor.

beş bin civarında silahlı muhalifin katıldığı saldırıda, idlib’in kuzeyinde bulunan ram ve kale, batısında bulunan sevemia bölgesindeki inşaat ve gaz fabrikaları muhaliflerin kontrolüne geçti.

ayrıca doğu yönünde medecin ve el hava yolu ile güneyde bulunan ayn el şib noktalarının da muhalifler tarafından ele geçirildiği duyuruldu.

çatışmalarda her iki taraftan da kayıplar olduğu vurgulandı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;