Türkiye - İsrail ilişkileri

İHH'dan Mavi Marmara itirazı

İHH, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Mavi Marmara saldırısıyla ilgili 'soruşturmaya gerek yoktur' kararına itiraz etti.

Konular: Türkiye, İsrail
İHH hukukçuları UCM'nin takipsizlik kararına itiraz etti. [Fotoğraf: AA]

insan hak ve hürriyetleri (ihh) insani yardım vakfı, uluslararası ceza mahkemesi'nin (ucm) israil'in mavi marmara yardım gemisine saldırısıyla ilgili ‘soruşturmaya gerek yoktur’ kararına itiraz etti.

israil’in gazze'ye yardım malzemesi götüren mavi marmara gemisine baskını hakkında görülen davada ucm, israil'in savaş suçu işlediğini kabul etmiş ama davanın yoğunluk açısından mahkemede görülmeye yeterli olmadığını söylemişti.

merkezi hollanda'nın lahey kentinde bulunan mahkemeye ihh adına itiraz başvurusunu ramazan arıtürk, gülden sönmez, burak turan, cihat gökdemir, geoffrey nice, rodney dixon ve hakan camuz'dan oluşan hukuk ekibi sundu.  

avukatlar adına açıklama yapan ramazan arıtürk, ucm savcılığının kararında yazılanlar dikkate alındığında saldırının mahkemenin yetki alanına girdiğine inandıklarını söyledi. arıtürk itirazlarına ilişkin sonucu bu yıl içinde beklediklerini ifade etti.

sudan davası örneği

savcının saldırıyı “uluslararası hukuka aykırı, gaddarca ve hak ihlali” olarak değerlendirdiğini hatırlatan arıtürk, "ancak burada yeterince ağırlık oluşmadığı, yani çok az kişinin öldürüldüğü ifade ediliyor” dedi.

ucm'nin sudan’da 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan davayla ilgili kararını hatırlatan arıtürk, “mahkeme sudan’daki olay sebebiyle devlet başkanını yargılama kararı almıştı. oysa mavi marmara'da 700'den fazla yolcusu olan, 50'den fazla ağır yaralı olan ve 10 kişinin öldüğü bir davadan bahsediyoruz” diye konuştu.

‘filistin’in taraf olması destekleyici

arıtürk, filistin'in ucm'ye taraf olma başvurusunun mahkemeye yaptıkları itirazda doğrudan etkisi olmasa da destekleyici etkisi olacağı görüşünde.

ucm savcısı kasım ayında davayla ilgili açıklamasında, israil'in savaş suçu işlediğini ama olayın yoğunluk açısından ucm'de görülmeye yeterli olmadığını bildirmişti.

abluka altındaki gazze'ye yardım malzemesi götüren mavi marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda israil askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonunda 10 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

ihh ile mağdur aileler olaydan sonra ucm'ye yaptıkları suç duyurusunda, saldırıda rolleri olan israilli yetkililerin yargılanmasını istemişti. türkiye ve israil'in taraf olmadığı ucm, mavi marmara gemisi kendilerine taraf olan komor adaları'nda kayıtlı olduğu için başvuruyu kabul etmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;