2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

İhsanoğlu: Hamas ateşkese uymalı

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeledddin İhsanoğlu, Gazze konusunda İsrail'i orantısız güç kullanmakla suçladı, Hamas içinse "Kendine ve Gazze’ye fazla zarar vermeden ateşkese uymasını temenni ediyoruz" dedi.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze'de ateşkes temennisinde bulundu. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı adayı ekmeleddin ihsanoğlu, gaziantep'te yerel ve ulusal gazetecilerle vatandaşların karşısına çıktı, soruları yanıtladı. 

ihsanoğlu, gazze'deki israil saldırılarına da değindi. israil saldırılarının orantısız şekilde sürdüğünü belirten ihsanoğlu, "bir gün önce mısır hükümeti ateşkes teklifi yapmıştı. bu ateşkes teklifini abbas ve netanyahu kabul etti. daha sonra hamas’ın da bunu kabul etmesini temenni ettik. fakat ateşkesi sağlamak için gerekli şartlar henüz teşekkül etmedi. israil semtleri mahalleleri olduğu gibi yıkıyor. hamas’ın kendine ve gazze’ye fazla zarar vermeden ateşkese uymasını temenni ediyoruz" diye konuştu. 

"beni herkes tanır"

ihsanoğlu kendisine yönelik 'siyasetten anlamıyor' yönündeki eleştiriler olduğu hatırlatılınca ,"benim siyasetin dışında olduğumu, siyasetten anlamadığımı kim söylüyor?" sorusuyla karşılık verdi.

eski islam işbirliği örgütü başkanı ihsanoğlu siyasette yeni olmadığını savunurken şunları söyledi:

"ben 34 senedir türkiye’de bir akademisyen, bir diplomat, uluslararası bir kuruluşun başı olarak çalıştım. bu gördüğünüz politikacılar politikaya girdiği zaman tanınıyorlar mıydı? ben politikaya ilk girdiğimde yüzde 30’du. dokuz sene iit’nin genel sekreteriydim. yaptığım çalışmalar uluslararası kanallara mülakatlar verdim. devlet başkanlarıyla görüştüm. birçok kanal ziyaretime geldi. antep basını çerçevesinde geçen yıl gelişimi hatırlamışsınızdır. türk halkı beni tanıyordu. şimdi tanımayan kalmadı. google'dan tanımaya çalışanların olduğunu söyleyenler önce google’ın fikir hürriyetinin öündeki engelleri kaldırsınlar." 

"ben iç ve dış siyasetten anlarım"

nasıl bir cumhurbaşkanı olacağına dair soruyu da yanıtlayan ihsanoğlu, "cumhurbaşkanı devletin reisidir. siyasetten anlayacak, dış ve iç siyasetten. ben ikisinden de anlarım. bunu tüm vatandaşlarımız görecek" dedi. 

ihsanoğlu ramazan ayı içerisinde miting yapmayacağını tekrarlarken, "yani şurada miting yapma imkanımız var. insanlara niye ızdırap verelim? bayramdan sonra yapacağız. insanlara para vererek, otobüslere doldurarak gelin diyerek ya böyle şey olur mu allah aşkına. zaten televizyonun girmediği ev kalmadı" dedi. 

"böyle komşuluk güzel mi?"

mhp ve chp'nin çatı adayı olan ihsanoğlu, gaziantep'te suriyeli mültecilere yönelik saldırıları da 'doğru bulmadığı'nı belirtirken, "suriye’de iç savaş olmasaydı, kim evini terk edip perişan halde yaşamak ister. ben kabahati bizim insanlarımızda da görmüyorum. şimdi her şey farklı bir şekilde dönüyor. sınırlar kevgir oldu. sınırımızda bir devlet vardı eskiden... şimdi islam devleti hilafeti ve bir etnik devletçik kuruluyor. böyle komşuluk güzel mi? yoksa eski komşuluk mu daha iyiydi?" diye sordu. 

kendisinin muhafazakâr olup olmamasıyla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:

"herkes devletine hizmet eder. ben 18 yaşından itibaren türk devletinin ve kültürünün hizmetindeyim. ben muhafazakâr ve dindar bir ailenin çocuğuyum. inançlı biriyim. ben dinin siyasete alet edilmesi, siyasetin dinin etkisinde olmasını istemiyorum. dini kullanınca aşırılıklara gidiyorsunuz. devlet ve toplum içinde ayrılıklara gidiyorsunuz. çünkü herkes sizin gibi düşünmüyor. bir arada yaşama bizim kültürümüzde var. artık yeter bu din istismarı. millet rahatlamak istiyor. bence türkiye bunu aştı."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;