Müslüman Kardeşler

İhvan'da 'çatlağı' onarma girişimi

Mısır Müslüman Kardeşler örgütünde görüş ayrılıklarıyla derinleşen çatlağı onarmak için 44 eski milletvekili devreye girdi. Eski milletvekilleri, sekiz sayfalık bir mektup yayınlayarak çatlağı giderecek önerilerde bulundu. Öneriler arasında, İhvan içinde kapsamlı bir seçim yapılması, kadınlara, gençlere ve yurt dışındaki örgüt mensuplarına ‘uygun’ temsil hakkı sağlanması da var.

Girişim İhvan’ın içinde kapsamlı bir seçim ile kadınlar, genç kesimler ve yurtdışındaki İhvan mensupları için 'uygun' temsil hakkı verilmesini önerdi. [Fotoğraf:AFP]

sisi'nin 2013'teki askeri darbesinden sonra üst düzey kadrolarının büyük bir kısmı hapsedilen ihvan teşkilatı'nda yaklaşık iki hafta önce derin bir yönetim krizi ortaya çıkmıştı. kriz, daha çok örgütün izleyeceği siyasi yöntemler konusundaki görüş ayrılıklarından kaynaklanıyordu. ihvan'ın mısır içindeki ve dışındaki yönetim kadrısou, eski kuşağı temsil eden 'gelenekçi kanat',  'yenilikçiler' diye nitelenen genç taban izlenmesi gereken stratejiler konusunda farklı talepler de bulunuyordu. 

örgütün politika belirleyicileri arasındaki krizin derinleşmesi üzerine müslüman kardeşler teşkilatı'na bağlı adalet  ve hürriyet partisi'ne mensup 44 eski milletvekili bir girişim başlattı ve 8 sayfa tutan bir mektup yayınladı. girişimi başlatan milletvekillerinin tamamının ismi açıklanmadı. ancak, mısır dışında bulunan eski ihvan şürâ meclisi üyesi hilmi cezzar'ın bu milletvekilleri arasında olduğu bildirildi.

"dönemin ciddiyeti" nedeniyle girişim başlattıklarını duyuran milletvekillerinin mektubu ihvan içinde reform önerileri içeriyor. 

öneriler; "ilkeler", "kurallar" ve "uygulamalar" başlığı altında 3 bölümden oluşuyor.

"ilkeler" şöyle sıralanıyor:

1-      çatlak en hızlı biçimde onarılmalı .

2-      ihvan teşkilâtının tüm katmanlarında şûra prensibiyle çalışacak heyetler oluşturulmalı.

3-      ihvan çizgisine paralel diğer devrim güçleriyle koordineli bir şekilde siyasi vizyon projesi oluşturulmalı.

4-      teşkilât için kurumsallık, şeffaflık ve denetim prensipleriyle çalışılmalı.

5-      teşkilâtın tüm katmanlarında genç kesim ve kadınlar için uygun temsil hakkı sağlanmalı.

milletvekillerinin önerilerinde "kurallar" olarak aşağıdakilere dikkat çekildi:

1-      değişim, teşkilâtın içinde seçim yoluyla sağlanmalı.

2-      makamlarında bir dönemi tamamlayanlar görevinden ayrılmalı.

3-      başkanlarının görev süresi 4 yılı aşan şubelerde seçim hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli.

4-      taraflar medya üzerinden birbirleriyle tartışmayı derhal durdurmalı.

5-      yurtdışındakiler gelecek şûra seçiminde temsil edilmeli.

6-      listeler güncellenmeli, görevler tanımlanmalı ve bu görevlerin kesişmesi önlenmeli.

"uygulamalar" olarak da şunlar öne çıkıyor:

1-      kapsamlı bir seçim düzenlemek (yeni şûra meclisi, yeni mürşitler konseyi, yeni dernek kurulu, yeni yurtdışı bürosu)

2-      görüş, deneyim, ihtisas sahipleri ve devrim ortaklarıyla beraber müşterek bir stratejik vizyon ortaya koymak. yeni şura meclisi,  seçilmesinden sonraki iki ay içinde bu ortak vizyonu onaylamalı, böylelikle bağlayıcılığı kesinleşmeli.

aa’ya göre bu girişim, görüş ayrılığına düşen ihvan teşkilatının mısır’daki ihvan yüksek idare komitesi ile mahmud hüseyin’in başkanlığını yaptığı yurtdışındaki ihvan derneği’ne iletildi. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;