İsrail - Filistin sorunu

İki Filistinli öldürüldü

İsrail askerlerinin Batı Şeria’yı Ürdün'e bağlayan Alenbi köprüsünde bir Filistinliyi vurarak öldürmesinin ardından Batı Şeria'da da polise taş atan gruptan bir kişi İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

filistinli hastane kaynaklarına göre, israil askerleri tarafından ramallah'taki gösteride vurulan filisntinli ağır yaralandı. üzerinden kimliğini tespit edecek herhangi bir belge çıkmayan filistinli hastanede hayatını kaybetti.

sabah saatlerinde ise israil ordusu, ürdün'den batı şeria’ya dönen filistinli'nin ürdün nehri üzerindeki köprüde bir israil askerinin silahını almaya çalıştığını, bunun üzerine kendisine ateş edildiğini açıkladı. aynı zamanda ürdün vatandaşı olan filistinli hayatını kaybetti.

filistinli bir güvenlik yetkilisi ise öldürülen raid alaaddin zueytir ismindeki filistinlinin 40 yaşında olduğunu söyledi. 

ürdün, israil'den olayla ilgili derhal soruşturma açılmasını istedi. ürdün resmi haber ajansı petra'da yer alan habere göre, dışişleri bakanı nasır cude, amman'daki israil büyükelçiliği maslahatgüzarı'nı çağırarak, 38 yaşındaki ürdün vatandaşının israil askerleri tarafından öldürülmesini kınadı ve olayın 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

israil'in 1994'te ürdün ile imzaladığı anlaşma gereği filistinliler ve yabancılar batı şeria ile ürdün arasındaki geçişlerde alenbi köprüsünü kullanıyor. israilliler ise güneydeki başka bir kapıdan geçiş yapıyor. 

israil askerleri iki hafta önce de batı şeria'ya bağlı bir zeit'te tutuklamaya çalıştıkları bir filistinliyi öldürmüştü.

uluslararası af örgütü şubat ayında yayınladığı raporda israil'in batı şeria'da filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını açıklamıştı. rapora göre israil askerleri işgal altındaki batı şeria'da son üç yılda hayati tehlike oluşturmayan 45 filistinliyi öldürdü, yüzlercesini de yaraladı.

kaynak: al jazeera ve afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;