Yunanistan Ekonomik Krizi

İkinci 'acı reçete'ye onay

Yunanistan’ın kurtarma programı karşılığında kabul ettiği 'kemer sıkma' paketinin ikinci bölümü de kabul edildi. Paket, yine muhalefetin oylarıyla geçti, Syriza'dan 31 milletvekili 'hayır' oyu verdi.

Tasarı görüşüldüğü sırada parlamentonun önünde protesto gösterileri vardı. [Fotoğraf: Reuters]

yunanistan’ın iflastan kurtulmak için kabul ettiği kurtarma programı karşılığında önkoşul olarak kabul ettiği ve sert teklifler içeren kemer sıkma paketinin ikinci bölümü yunan parlamentosunda kabul edildi.

parlamentoda sabaha karşı yapılan oylamada, kemer sıkma paketi, hükümet ve ab yanlısı muhalefet partilerinden 230 milletvekilinin ''evet'' oyuyla onaylandı. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 63 milletvekili ''hayır'' oyu kullanırken, 5 milletvekili ise çekimser kaldı.

oylamada hükümetin reform paketine itiraz eden syriza’lı 31 milletvekili "hayır" oyu verdi. bir önceki oylamada ret oyu veren eski maliye bakanı yanis varufakis’in ise "evet" oyu kullanması dikkat çekti.

paketin geçtiğimiz hafta kabul edilen ilk bölümü 64 'hayır' oyuna karşılık 229 'evet' oyu ile kabul edilmişti. syriza'dan 32 milletvekili 'hayır' oyu vermiş, 6'sı çekimser kalmıştı.

"bu tedbirler düşük gelirlileri etkilemeyecek"

kemer sıkma paketinin kabul edilen ikinci bölümü, taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin 2016’ya kadar sürdürülmesi, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması, televizyon kanallarının izin ücretleri ve reklam vergilerinin yeniden belirlenmesi ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması gibi konuları kapsıyor.

yunanistan başbakanı aleksis tsipras, yunan hükümetinin kabul ettiği anlaşmayla yunanistan’ın nakit ihtiyacının karşılanacağını ve euro'dan çıkma tartışmalarının sona ereceğini söyledi.

tsipras, reform paketinde ye alan tedbirlere ilgili olarak da bu tedbirlerin düşük gelirlileri etkilemeyeceğini ve kredi borcu nedeniyle kimsenin kendisinin ve ailesinin kaldığı evi kaybetmeyeceğini belirtti.

protesto gösterileri sürüyor

öte yandan tasarı yunan parlamentosunda görüşüldüğü sırada başta atina olmak üzere birçok şehirde gösteri düzenlendi.

atina’da, kamu çalışanları konfederasyonu ve yunanistan komünist parti’sine bağlı mücadeleci işçi cephesi’nin çağrıları üzerine gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösterilerde kendilerini "iktidar karşıtı anarşistler" diye adlandıran yüzleri maskeli grupların polise molotofkokteylli saldırıda bulunması üzerine gerginlik yaşandı. polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanarak müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara kaçarken, 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;