2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

İlk görüşme bugün

Gül ile Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunu ilk kez görüşecek. Erdoğan seçimle ilgili tartışmaları kısmen konuşacaklarını söyledi, nihai kararı ise mayıs ayında verecekler.

Başbakan Erdoğan, Meclis'teki özel oturumda 10 dakikalık bir konuşma yaptı. [AA]

başbakan tayyip erdoğan 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı ile tbmm'nin kuruluşunun 94. yıldönümü vesilesiyle özel oturum yapan meclis'teki konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

erdoğan, "cumhurbaşkanı abdullah gül ile ne zaman konuşacaksınız?" sorusuna şöyle cevap verdi.

"görüşmelerimiz devam edecek. yarın (perşembe) akşamı bir görüşmemiz var. kısmen bu konuyu da belki görüşeceğiz ama bu konuyla ilgili nihai görüşmemiz değil. nihai görüşmelerimiz bizim istişare çalışmalarımızın bitmesinden sonra olur."

nihai görüşmelerin mayıs ayı sonunda olup olmayacağı sorusunu ise, "olabilir" diye yanıtladı. 

erdoğan, sabah saatlerinde de gazetecilere, "yine ters köşe olabilirsiniz" demişti. gazeteciler başbakan'a bunun anlamını ve "kadın cumhurbaşkanı olabilir mi?" sorularını sordu. erdoğan da, "halkın takdirine bağlı" dedi.

"yine ters köşe olabilirsiniz"

başbakan tayyip erdoğan, 23 nisan çocuk bayramı nedeniyle koltuğunu kısa süreliğine ilkokul öğrencisine devrettiği törenin ardından da habercilerin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin sorularını yanıtlamıştı.

erdoğan burada, cumhurbaşkanı abdullah gül ile rutin görüşmeleri olduğunu, teşkilatla da görüşmeler yapacağını ve nihai kararı mayıs ayındaki kampın ardından verebileceklerini söyledi.

"cumhurbaşkanı ile aramızda anlaşmazlık olmaz" diyen erdoğan, "ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. çünkü biz bu makamların bizim için her şey olduğuna inanan bir hareket değiliz. bu makamların hepsi gelip geçici. bütün mesele ülkemize hizmet noktasında bu makamlar bize ne kazandıracak değil biz bu makamlara ne kazandıracağız. bunun hedefi içerisindeyiz. gayretimiz budur. onun için de nerede daha faydalı nasıl olacaksak onun adımını atarız ama nihai kararı verecek olan millettir."

başkanlık sistemini işaret etti

bir gazetecinin, "hayalinizdekinin başkan olarak o koltuğa oturmak olduğu konuşuluyor" hatırlatması üzerine erdoğan, "bu konudaki düşüncem geçmişten bu yana ülkemle alakalı olarak, bir başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır" dedi. erdoğan, şunları söyledi.

"başkanlık sisteminin olmadığı ülkede nelerin olduğunu görüyoruz. gelişmiş ülkelere baktığınız zaman hemen hemen tamamına yakını artık ya başkanlık sistemine geçmiştir, ya yarı başkanlık sistemine geçmiştir. hepsi buralara artık geçiş yaptılar. çünkü çok başlılık, ne yazık ki netice vermiyor. başkanlık sistemi denilince bizdeki siyasilerin bir kısmı adeta parlamentoyu yok farzediyorlar. başkanlık sistemi parlamentonun çok daha denetleyici ve etkin olduğu bir sistemdir. amerika'da sayın obama parlamentonun denetimi dışında bir karar alabilir mi? böyle bir yetkisi var mı? şimdi biz onlardan helikopter istiyoruz alabilmek için, 'parlamentonun onayından geçmesi lazım' diyor, veremiyor. ama biz bu tür kararları almakta çok daha rahatız. bazıları diyor ki o zaman böyle bir imkanı niye elinden çıkarıyorsun. derdimiz bu değil ki, derdimiz orada sağlıklı teksesliliği oturtabilmek. neyle, yine işte bütün o parlamentonun denetiminden, istişaresinden geçtikten sonra. nedir, çift sistem olmaz da tek sistem olur. hem senato hem milletvekili olmaz da sadece şu anda olduğu gibi olabilir."

"bunları tartışalım"

erdoğan, başkanlık sisteminin toplumda daha fazla tartışılması gerektiği yineledi.

"bunları millet tartışmalı ama bizdeki muhalefet bunları tartışmaktan dahi korkuyor. bunları tartışalım. bunları millet tartışsın. demokratik parlamenter sistem dediğimiz zaman bunlardan korkmanın bir anlamı yok ki. anayasa uzlaşma komisyonu'nda özverimiz ortada. 60 maddede dört partinin mutabakatı var. hadi gelin getirelim meclis'e bu 60'ı hiç olmazsa çıkaralım, ne oldular kayış attılar çekip gittiler. millete verilen söz olduğu halde meclis'ten anayasa değişikliği olarak geçmesini istemediler. eğer 330'la halka gidemeseydik 26 maddelik paket de, anayasada çıkmamış olacaktı. halka gittik, halk istiyor. yüzde 58'le milletimiz bize dedi ki gel bu 26 maddeyi, anayasa'yı değiştir. değiştirdik. 60 maddede de dört partinin mutabakatı vardı. ama millete gitmekten ya da parlamentoda bunun kararını almaktan çekindiler. temenni ederim ki önümüz bu konuda daha aydınlık olur."

anayasa mahkemesi'ne (aym) yönelik eleştirileri hatırlatılan ve aym'nin kuruluş yıldönümüne katılıp katılmayacağı sorulan erdoğan, "katılacağım, o ayrı, o ayrı. anayasa mahkemesi kendi kanaatini, kendi düşüncesini ortaya koyarken bizler de herhalde belli konularda siyasi olarak bu tür noktada bir rahatsızlığımız varsa, bu rahatsızlığımızı arkadaşlarımızın belirtmesinden daha doğal ne olabilir" dedi.

kaynak. al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;