Bilim-Teknoloji

İlk 'güneş bataryası' üretildi

ABD'li araştırmacılar, dünyanın ilk şarj edilebilir bataryasını geliştirdiklerini duyurdu. Işık ve hava ile kimyasal tepkimeye girerek çalışan cihaz, 'nefes alan batarya' olarak tanımlanıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Nefes alan bataryanın iç yapısı. [Fotoğraf: Ohio State University]

ohio state üniversitesi'nde yapılan araştırmada, bilim insanları batarya ve güneş hücrelerini tek bir cihazda toplamayı başardıklarını açıkladı. geliştirilen cihazla güneş enerjisinden elde edilen enerji etkinliğinin de artacağı ifade edildi.

mevcut teknoloji altında, fotovoltaik paneller güneş ışığını yakalıyor ve elektronik cihazlarda kullanılan elektriğe çeviriyor. kullanılmayan elektrik ise daha sonra yararlanılmak üzere bataryalarda depolanıyor. ancak güneş panellerinden bataryalara elektronların yaklaşık yüzde 80'inin ulaşabilmesi, enerji kaybına neden oluyor.

yiying wu'nun başını çektiği araştırma ekibi ise ışığı batarya içinde elektronlara dönüştüren cihaz geliştirdiklerini açıkladı. böylece, enerji verimliliği neredeyse yüzde 100'e yükselirken, güneşten enerji üretme maliyetinin yaklaşık yüzde 25 azaldığı belirtildi.

wu ve ekibinin geliştirdiği cihazın merkezinde, nanometre ölçeğinde titanyum dioksit şeritlerle örtülen birbirine geçmiş titanyum filtreler yer alıyor. iç içe geçmiş yapılar arasında sadece 200 mikrometre çapında açıklıklar bulunuyor. güneş paneli ışığı emdiği zaman, batarya içindeki lityum peroksit iyonlar ve oksijen ortaya çıkaracak şekilde parçalanıyor. oksijen havaya karışırken, lityum iyonlar bataryada şarj ediliyor. batarya şarj tükettiğinde, kimyasal tepkimeyle havadan oksijen alıyor ve lityum peroksiti yeniden oluşturuyor.

wu, nature communications dergisinde yayımlanan araştırma hakkında, "kısaca nefes alan bir bataryadan bahsedebiliriz... şarj kaybederken nefes alan, şarj olurken ise nefes veren bir batarya" ifadesini kullandı.

wu ve meslektaşları, üzerinde testler yaptıkları bataryalarının piyasada bulunan bataryalar kadar güçlü olduğunu savunuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;