İngiltere

'İngiliz sağında piyasayı yatıştıracak siyasi liderlik yok'

İngiltere’de Brexit referandumuyla AB’den çıkma kararı sonrası siyasetçilerin mali piyasaları yatıştırma çabaları sonuç vermiyor. Borsa çalkalanmaya devam ederken, sterlin 31 yılın en düşük seviyesinden yukarı kımıldamıyor. Cameron'ın yerine kimin başbakan olacağı konusunda isimler ortaya atılmaya başladı. Muhafzakâr Parti kongresine üç ay kala analistler İngiliz sağında piyasaları yatıştıracak siyasi liderliğin bulunmadığı iddiasında.

ingiltere ekonomi bankası george osborne, borsadaki kırılganlığı yeni bir açıklamayla teskin etmeye çalışırken “ekonomimiz ülkemizin şu anda karşı karşıya olduğu zorlukları göğüsleyebilecek kadar güçlü” dedi.

referandumdan çıkan ab’den ayrılma kararı 2. dünya savaşı sonrası avrupa’nın ‘birlik’ arayışlarında en büyük darbe olarak görülse de osborne iyimser konuştu:

“ingiltere ekonomisinin perşembe günkü oylamanın ardından oluşacak yeni duruma uyum sağlaması kaçınılmazdır.” 

ekonomi bakanı, ekim’deki muhafazakar parti kongresinde başbakanlığı bırakacağını açıklayan cameron’ın koltuğuna talip olmadığını da ekledi.

yeni başbakan olması beklenen, ‘ab’den çıkılması’ yönündeki kampanyanın baş siyasi aktörü eski londra belediye başkanı boris johnson ise osborne’ın piyasaları yatıştırmaya yönelik sözlerini övdü, “şu çok açık ki, emeklilik fonları güvende, sterlin istikrarlı, borsa istikrarlı... bence bunlar güzel haberler” iddiasına bulundu.

ancak ab ile 43 yıllık üyeliğin bitmesi kararının ardından ekonominin görünümü johnson’ın söylediklerinin tersini gösteriyor. 

avrupa bankalarının hisseleri 2008’deki küresel krizden beri en sert değer kaybını gördü. referandum sonuçlarının açıklandığı cuma günü, 2.8 trilyon dolar piyasadan uçtu.

sterlin, dolar karşısında 1,312’ye gerilerken, brexit euro’yu da vurdu. euro üç ayın en düşük seviyesini görüp 1.0910 dolardan işlem gördü.

'piyasalar bedel ödetiyor'

reuters’a konuşan atlantic trust özel mülk yönetimi’nin baş yatırımcı şefi david donabedia, görünümü “öyle görünüyor ki piyasalar ingiltere’deki resesyonu ve avrupa’daki yükselen resesyonun bedelini ödetiyor” sözleriyle yorumladı.

uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu standard & poors da ingiltere’nin notunu düşürürken, düşüşün sürebileceği sinyalini verdi. kuruluşun değerlendirmesinde “kanaatimiz, bu referandum sonucunun çok önemli bir olay olduğ yönünde ve bu, ingiltere için daha az öngörülebilir, daha istikrarsız, ve siyasetin daha az üretken olduğu bir çerçevenin oluşmasına yol açacak” öngörüsünde bulundu. 

'ingiliz sağında siyasi liderlik yok'

ekonominin belini doğrultmak için ingiltere’nin önünde başka bir zorluk daha var. ülkenin ekim’e kadar bir başbakan bulması gerekiyor.

aberdeen menkul değerler kuruluşundan luke hickmore, “piyasalar güven verici beri istikamet ararken ingiliz sağında şu an siyasi bir liderlik yok” değerlendirmesini yaptı.

boris johnson’ın dışında emeklilik ve çalışma bakanı stephen crabb’in ismi de muhafazakâr parti liderliği için geçiyor. ayrıca iş bakanı sajid javid de ekim’deki kongrede aday olabilir. iki bakan da brexit referandumu sürecinde ab’de kalınması yönündeki kampanyanın güçlü sesledindendi. spectator dergisi  ise sağlık bakanı jeremy hunt’ın ismini başbakanlık için ortaya attı. ancak bu şimdilik ‘yüksek bir ihtimal’ olarak görülüyor.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;