İngiltere

İngiltere'de başbakan adayı teke düştü

İngiltere'de başbakanlık için yarışan iki kadın adaydan Andrea Leadsom çekileceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Theresa May ülkenin yeni Başbakanı olma yolunda tek aday olarak kaldı.

Konular: İngiltere
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May. [Fotoğraf: Reuters]

ingiltere'de geçen ayki brexit referandumundan 'ab'den ayrılma' kararının çıkması partilerdki lider kadrosunu da derinden sarstı. başbakan david cameron'ın muhafazakâr parti liderliğini ve başbakanlığı bırakacağını açıklamasının ardından iktidar partisinde başlayan liderlik yarışında aday sayısı teke düştü. enerji bakan yardımcısı andrea leadsom'ın önümüzdeki ay parti üyeleri arasında yapılacak oylamayı beklemeden yarıştan çekilmesiyle içişleri bakanı theresa may liderlik yarışında tek başına kaldı. 

leadsom, bugün başkent londra'da yaptığı açıklamada, liderlik yarışından çekildiğini söyleyerek may'in ülkenin ab'den çıkışını sağlayacak ideal lider olduğunu dile getirdi. leadsom, may'e başarılar diledi.

ingiliz basını, leadsom'ın çekilmesiyle muhafazakar parti liderliği için tek aday kalan theresa may'in eylülden önce başbakanlık koltuğuna oturacağını belirtiyor. yarışta tek adayın kalmasıyla muhafazakar parti üyeleri arasında yapılması planlanan oylamanın gerçekleşmesi de öngörülmüyor.

enerji bakanı yardımcısı andrea leadsom'ın, hafta sonu sunday times gazetesine verdiği demeçte rakibi may'in anne olmamasının kendisini başbakanlık için daha uygun kıldığını söylemesi tepkiye neden olmuştu. leadsom, may'den özür dilemiş, may ise rakibinin özrünü kabul ettiğini söylemişti.

"birliğe arka kapısından tekrar üye olma girişimimiz olmayacak"

bu arada, theresa may, bugün ingiltere'nin birmingham şehrinde düzenlediği basın toplantısında, birleşik krallık'ın güçlü bir lidere ihtiyacı olduğunu belirterek "ülkeyi ekonomik ve siyasi belirsizlikten çıkaracak ve ab'den ayrılırken en iyi anlaşmayı sağlayacak güçlü bir lidere ihtiyaç var." dedi.

referandum sonucunun ardından ülkeyi ve partiyi birleştirmenin önemini vurgulayan may, "referandum, ab'den ayrılık kararının yanı sıra, ciddi değişiklik kararı anlamına da geliyor. brexit, brexit demektir. ab'de kalma yönünde ya da ikinci bir referandum için herhangi bir girişim olmayacaktır. birliğe arka kapısından tekrar üye olma girişimimiz olmayacak. ülke, ab'den ayrılma kararı vermiştir. bunun olmasını sağlayacağım." diye konuştu. 

   theresa may kimdir?

iktidardaki muhafazakar parti'nin liderini, dolayısıyla ülkenin yeni başbakanını belirlemek için son yapılan oylamada, içişleri bakanı theresa may, 329 milletvekilinden 199'unun desteğini almıştı.

referandumdan önceki kampanya sürecinde ülkesinin ab'de kalmasına destek veren 59 yaşındaki içişleri bakanı theresa may, başbakanlık için favori aday olarak görülüyordu. muhafazakar parti'nin tecrübeli siyasetçileri arasında yer alan may, margaret thatcher'ın ülkenin tek kadın başbakanı unvanını da elinden alacak.

disiplini ve sert mizacı dolayısıyla thatcher'a benzetilen may'le ilgili ingiliz basını "yeni demir leydi" değerlendirmesinde bulunuyor. bir papazın kızı olan may, oxford üniversitesi mezunu. 2010'dan bu yana içişleri bakanlığı yapan ve en uzun süre bu görevde bulunan siyasetçiler arasında yer alan may, 1997'de milletvekili seçildi.

1977-1983 yıllarında ingiltere merkez bankasında çalışan may, siyasete 1986'da merton belediyesinde, belediye meclis üyeliğiyle başladı. 1992'de yapılan genel seçim ile 1994'te yapılan ara seçimde milletvekili seçilemeyen may, 1997'deki genel seçimle muhafazakar parti'nin maidenhead milletvekili olarak ingiliz parlamentosuna girdi.

1999'da ana muhalefette bulunan muhafazakar parti'nin gölge kabinesinde eğitim bakanlığı yapan may, 2002'de ise muhafazakar parti'nin ilk kadın başkanı seçildi. son 6 yıldır yürüttüğü içişleri bakanlığı görevi süresince, özellikle göç konusuyla ilgili katı kararlar alan may, hükümetin yıllık göçün 100 binin altına indirilmesi hedefine ulaşamamakla da eleştirilmişti.

may, referandum öncesinde ülkesinin ab'de kalmasından yana tavır alsa da kampanya sürecinde bu yöndeki görüşünü çok fazla dillendirmeyerek arka planda durdu.

may, referandumun ardından yaptığı açıklamada,  ab'den çıkış müzakerelerini başlatacak lizbon antlaşması'nın 50. maddesinin bu yıl sonundan önce yürürlüğe sokulmaması gerektiğini de kaydetmişti. 

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;