IŞİD

İngiltere'den IŞİD önlemleri

IŞİD ile mücadele kapsamındaki yeni plana göre, terör şüphelilerinin pasaportlarına sınırda el koyulabilecek, havayolları yolcu listelerini hükümetle paylaşacak, paylaşmayanların uçakları İngiltere’ye inemeyecek.

Konular: Avrupa, İngiltere, IŞİD
[Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

ingiltere başbakanı david cameron, ingiliz parlamentosu'nun alt kanadı avam kamarası'nda hükümetinin işid ile mücadele kapsamındaki yeni planını açıkladı. cameron, işid'in savunduğu ideolojinin islamiyet’le hiçbir ilgisi olmadığını söyleyerek, mücadele için sert ve kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

cameron, ülke dışına seyahat eden kişiden şüphe duyuyorsa bu kişinin pasaportuna el koyabilmesi için ingiliz polisine geçici bir yetki verilmesini istediklerini açıkladı. bunun için yasal düzenlemeye gidileceğini ifade etti. başbakan cameron, ülkeye dönmek isteyen şüphelilerin engellenmesinin de partiler arasında görüşüleceğini belirtti.

bu uygulamada, öncelikli olarak incelenecekler arasında, yabancı uyruklular, ingiliz vatandaşlığını sonradan almış olanlar ve çifte vatandaşlığa sahip kişiler yer alıyor.

uzmanlar bu kararın ingiliz vatandaşlığına sahip göçmenlerin ülkelerine dönmekte sıkıntı yaratabileceği görüşünde.

listesini paylaşmayan uçak inemeyecek

yeni planlar çerçevesinde hükümet yetkilileri, havayolu şirketlerinden yolcu listelerini kendileriyle paylaşmasını da isteyebilecek.

cameron, havayolları bu konuda işbirliğine gitmezse uçaklarının ingiltere'ye inemeyeceğini söyledi. 

cameron, bu hafta galler'de yapılacak nato zirvesi'nde de işid'le mücadele konusunun ele alınacağını ifade etti.

‘türkiye ile çok daha yakından çalışıyoruz’

david cameron'ın açıklamasının ardından söz alan muhalefetteki işçi partisi'nin lideri ed miliband, ingiltere başbakanı’na işid ile mücadelede türkiye'nin sınırında alabileceği önlemler hakkında görüşüp görüşmediğini sordu.

cameron, "bu konuda, güvenlik istihbaratı ve diğer işbirliği konularında türkiye ile şimdiye kadar olmadığı kadar, çok daha yakından çalışıyoruz" yanıtını verdi.

500 kişi işid'e katıldı

birleşik krallık'tan yaklaşık 500 kişinin suriye ve irak'a işid ile birlikte savaşmaya gittiği tahmin ediliyor.

ingiliz polisi, suriye'deki aktivitelerinden dolayı birleşik krallık'ta şimdiye kadar 69 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

ingiltere'deki terör tehdidi seviyesi geçen hafta yükseltilmişti.

kaynak: anadolu ajansı, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;