Bilim-Teknoloji

İnsan ve maymunun karar verme süreci aynı

Yeni bir araştırma, insanlar ile maymunların paylaştığı ortak yönlere bir yenisini ekledi. İnsan ve maymun beyinlerinin, karar verme aşamasında aynı nörolojik süreçten geçtiği anlaşıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Maymunların karar verme sürecindeki beyinsel faaliyetlerinin, insanlarla aynı olduğu ortaya çıktı.

Yeni bir araştırma, maymunların karar verme aşamasında insanlar gibi kararsızlığa düştüklerini gösterdi.

Maymun beyninin karar verme mekanizması insanlarla aynı. [Fotoğraf: Shutterstock]

new york üniversitesi (nyu) ve stanford üniversitesi (su) tarafından yapılan araştırma, insanlara en benzer canlılar olan maymunların insanla aynı karar mekanizmasına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

nyu nörobilim merkezi'nden roozbeh kiani, 2009 yılında yapılan benzer bir araştırmayı derinleştirerek yeni bilgilere ulaştıklarını açıkladı. kiani, 'elde ettikleri yeni bilgiler sayesinde karar verme mekanizmasını daha iyi inceleyebileceklerini' ifade etti.

insan odaklı 2009 yılındaki çalışmada, insan zihninin belli şartlar altında karar vermeye çalışırken yaptığı erken hataları çok kısa bir zamanda düzelttiği görülmüştü. aynı zamanda, sinir hücrelerinde yaşanan parlaklığın, genel olarak karar verme sürecinin ilk safhalarında daha fazla gerçekleştiği tespit edilmişti.

bilim insanları, insanlara nazaran maymunlar üzerinde yapılan benzer araştırmaların yetersiz olduğunu savunmuştu. beyindeki sinir hücrelerinin karar verme sürecindeki değişimleri tek tek ele alan çalışmalar, daha sonraya bir araya getirilerek genel bir yargıya varmak için kullanılmıştı. araştırmacılar bu tür bir çalışmanın, videosu dururken bir olayı sadece fotoğraflarıyla değerlendirmeye benzeyeceğini savundu.

insanlar gibi kararsızlar

en son çalışmada hint şebekleri üzerinde gözlemler yapan bilim insanları, farklı görevler verdikleri hayvanların beyin faaliyetlerini takip etti. deneylerde, nöronların ayrı ayrı değil, aynı andaki çalışması gözlemlendi.

deneyde, bilgisayar ekranı önüne oturtulan maymunlara 'başla' işaretinin ardından beliren ve belli yönlere hareket eden noktalar gösterildi. maymunların, noktaların nereye hareket edeceklerini tahmin etmesi için, göz hareketleri takip edildi. sonuçlar, maymunların büyük doğrulukla noktaların hareketini tahmin ettiğini gösterdi. aynı deneyi 'başla' işareti gösterilmeden tekrarlayan araştırmacılar, kullanılan aynı tahmin modelini bir önceki sonuçlarla karşılaştırdı.

sonuçlar, tıpkı 2009 yılında insanlar üzerinde yapılan araştırma gibi maymunların da kararların da düzensizlik olduğunu gösterdi. karar verme süreci esnasında, maymunlar sürekli bir karardan diğerine geçerek ilk hatalarını düzeltme çabası sergiledi.

araştırma, insan ve maymun benzerliğinin yanı sıra beynin nasıl çalıştığı hakkında da yeni bilgiler sundu.

kaynak: redorbit

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;