Bilim-Teknoloji

'İnsanlar robotlaşmaktan kurtulacak'

ABD'nin San Francisco kentindeki bu kafenin adı Caf X. Sadece bir çalışanı var, onun adıysa Gordon. Gordon bir robot. Kafenin sahibi ve robotu üreten 23 yaşındaki Henry Hu, robotların insanların işlerini ellerinden aldığı görüşüne katılmıyor. Aksine, "Ben insanları robotlaşmaktan kurtardıklarına inanıyorum" diyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

robotların, çalışma alanına katılımı sürüyor. özellikle de yiyecek içecek servisinde. birçokları, robotların yakın gelecekte insanların işlerini ellerinden alacaklarını düşünüyor. fakat, farklı düşünenler de var. onlardan biri de abd'nin san francisco kentinde yaşayan 23 yaşındaki henry hu. 

hu, babson koleji'nde gördüğü üniversite eğitimini yarıda bırakarak lokal bir kafe açmaya karar verdi. fakat caf x adlı bu kafenin, benzerlerinden önemli bir farkı var. caf x'te kahve servisini, hu'nun geliştirdiği gordon adlı bir robot yapıyor.

kahve sırasına son

hu'nun hak kazandığı 100 bin dolarlık burs ile faaliyetine başlayan kafede gordon, haftada üç ile dört bin arasında kahve siparişi alıyor. müşteriler, kahve siparişlerini gordon'a henüz yoldayken akıllı telefonlarından verebiliyor. caf x'in önünde hiçbir zaman kahve sırası olmuyor. çünkü müşterilerin sipariş verdikten sonra sırada beklemelerine gerek yok. bir dakika içerisinde iki sipariş alabilen gordon, müşterilerin kahveleri hazırlandığında onların telefonlarına notifkasyon gönderiyor.

Fotoğraf: Reuters

"işinizi elinden almayacak"

23 yaşındaki genç girişimci, geliştirdiği robotun insanların işlerini ellerinden alacağına katılmıyor. gordon'ın aksine onları robotlaşmaktan kurtaracağına inanıyor: 

"bir kafede çalışırken, birçok işi bir arada yapmak zorundasınız. siparişleri hazırlamak bunlardan sadece biri. kendilerine yardımcı olacak bir robota sahip olurlarsa, insanlar diğer işlerini daha iyi yapabilirler. insanlara duyulan ihtiyaç devam edecek. yaptıkları işleri daha verimli bir şekilde yapabilecekler. böylelikle, robot gibi çalışmak yerine insanlar daha fazla insan olabilecek."

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;