Bilim-Teknoloji

'İnsanlık Ay ve Mars'ta yaşayacak'

İngiliz fizikçi Hawking, insanlığın devamı için uzay keşfi programının büyük önem taşıdığını belirtti. Hawking, 50 yıl içinde Ay'da koloni kurulacağını, 2100 yılında ise Mars'a ayak basılacağını söyledi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Ay, 50 yıl içinde insanlığın yeni evi olabilir. [Getty Images]

uluslararası uzay istasyonu'ndan (uui) yapılan live space programme yayınına katılan fizikçi stephen hawking, uzay keşfinin önemini bir kez daha vurguladı. insanlığın dünya'da kaldığı sürece ömrünü devam ettirecek kaynakların tükeneceğini ve yok olma riskiyle karşılaşacağını belirten hawking, 50 yıl içinde ay'a koloni kurulacağını, 2100 yılına gelindiğinde ise mars'ta insanların yaşıyor olacağını söyledi.

72 yaşındaki hawking, "dünyamız yaşlı bir gezegen ve sürekli artan nüfus ile azalan kaynakların tehdidi altında. bu tehlikeleri değerlendirmeli ve bir b planı hazırlamalıyız" ifadesini kullandı. hawking, "eğer insanlık gelecek 100 ila 1000 bin yıl içinde hayatta kalmak istiyorsa, uzayın karanlığında yolculuk ederek kainatta yeni dünyalar aramaya çıkması bir zorunluluk" dedi.

hawking, insanlığın uzay keşfi programına sadık kalmaları halinde 21'inci yüzyılın 'uzay çağı' olarak tarihte yer edineceğine emin olduğunu belirtti.

uzaya çıkma planları hızla devam ediyor

düşük yörüngede, yerden yaklaşık 402 km yükselikte bulunan uui'deki astronotlarla yapılan 90 dakikalık sohbette, astronotlar uzay istasyonundaki hayatlarına ait bilgiler verdi. 38'inci keşif görevi'nde yer alan astronotlardan rick mastracchio, "buradayken çocuklarımla daha fazla konuşuyorum" diyerek espri yaptı.

uui, güneş ve ay'ın ardından gökteki en parlak cisim olarak beliriyor. uzay istasyonu, gökyüzünün bulutsuz olduğu gecelerde çıplak gözle fark edilebiliyor. istasyon, insanlığın ay ve ötesindeki yeni hedefleri öncesinde uzaydaki en uzak mesafeli görev yerini temsil ediyor.

rusya ve çin'in 2020'li yıllarda ay'ı keşif planlarının yanı sıra, abd hükümeti 2030'da mars'a insan göndermeyi amaçlıyor. richard branson'ın sahibi olduğu virgin galactic, spaceshiptwo uzay aracıyla bu yıl sonunda düşük yörüngeye turist taşımayı hedeflerken, abd merkezli spacex firması, nasa ile derin uzay görevleri için çalışmaya devam ediyor.

kaynak: daily mail ve al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;