İnternet yasakları

İnternet düzenlemesi yasalaştı

İnternetle ilgili düzenlemeler de içeren 'Torba Yasa' teklifi, üzerinde değişiklik yapılmadan TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bakanlıklar ve Başbakanlık kararıyla sakıncalı içerikler 4 saat içinde kaldırılacak.

tib

internet erişiminin sınırlandırılmasına ilişkin hükümler de içeren ‘torba yasa' teklifi, üzerinde değişiklik yapılmadan tbmm genel kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

'torba yasa' teklifi bakanlara ve başbakan'a "gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin engellenmesi kararı verebilmesini" içeriyor. söz konusu madde şöyle:

“hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine başkanlık tarafından içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı başkanlık tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulur.” 

yasa teklifi içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılara 50 bin tl’den 500 bin tl’ye kadar idari para cezası verilmesini de öngörüyor.

sakıncalı içerik 4 saate kaldırılacak

"kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi" gerekçeleriyle telekomünikasyon iletişim başkanlığı (tib), internette sakıncalı içeriğin çıkarılması veya içeriğe erişimin engellenmesi kararı verebilecek.

başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine tib tarafından içeriğin kaldırılması kararı internet sağlayıcılara bildirildiği andan itibaren 4 saat içinde içerik kaldırılacak. bu işlem yerine getirilene kadar da içeriğe erişim engellenecek.

tib, kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunacak. mahkeme nihai kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde içeriğe gelen engel kendiliğinde kalkacak.

anayasa mahkemesi tarafından ekim ayında ‘telekomünikasyon iletişim başkanı tarafından içeriğin engellenmesini’ öngören yasa iptal edilmişti.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;