Bilim-Teknoloji

İnternetin ilklerini ne kadar hatırlıyorsunuz?

Bugün 23 Ağustos 2016, internet 25. yılını kutluyor. Peki, ilk web sitesi nasıldı? İlk alan adı neydi? İnternete ilk fotoğrafı, Youtube'a ilk videoyu kim yükledi? İlk arama moturu bugün ne kadar işlevsel? İşte bu soruların yanıtları...

Konular: Bilim-Teknoloji

internet üzerinde yayımlanan hiper-metin dökümanlarından oluşan bilgi sistemi olan www, yani web 25 yaşında. 

o dönem cern'de çalışan britanyalı bilim insanı tim berners-lee tarafından 1989'da icat edilen web'in öncelikli amacı, dünyanın dört bir yanındaki akademisyenlerin birbirleriyle otomatik olarak bilgi alışverişi yapmalarına olanak sağlamaktı. www, 23 ağustos 1991'de kamunun hizmetine açıldı. 

peki, aradan geçen 25 yılda web'de neler oldu? buzzfeed'den gabriel h. sanchez tarafından hazırlanan listeye göz atalım: 

internetteki ilk web sitesi

web'in mucidi tim berners-lee, 1991'de icadını kamuya sunarken bir açılış sayfası yapmayı da ihmal etmedi. bu sayfada kullanıcıların web'i nasıl kullanacakları anlatıldı. ilk web sitesi de böylece doğmuş oldu. 

ilk alan adı

ilk alan adının kaydedilmesi, web'in tarihinden de daha eski. 31 yıl önce, 1985'te bilgisayar üreticisi symbolics firması kendi ismiyle internet tarihinin ilk alan adını kaydetti. firma kapansa da domain, hâlâ internetin en eski alan adı olarak aktif. 

ilk arama motoru

google'ın doğuşundan 8 yıl önce, montreal'deki mcgill üniversitesi öğrencisi alan emtage, internetin ilk arama motorunu oluşturdu. archie, bugün artık işlevsel olmasa da tarihi değeri nedeniyle hala aktif.

ilk fotoğraf 

internete ilk fotoğraf da yine web'in mucidi tim berners-lee tarafından yüklendi. rock grubu les horribles cernettes üyeleri, berners-lee kendilerinden projesi için destek istediğinde, fotoğraflarının internete yüklenecek ilk görsel olacağını tahmin bile etmiyordu.

bilinen ilk yüz ifadesi ikonu kullanımı 

bilgisayar ortamındaki bir metinde ilk kez bir yüz ifadesi ikonunu, 1982'de bilgisayar mühendisi scott falman kullandı. :-) 

bir web sitesinde beliren ilk spam banner

bu tip bannerlara bugün artık birçok web sitesinde rastlıyoruz. üzerinde, "hiç tam buraya tıkladınız mı? tıklayacaksınız" yazılı türünün ilk örneği bu reklam afişi, 1994'te wired.com'da (o zamanlar hotwired olarak biliniyordu) yayınlandı. bu bir telekomünikasyon şirketi reklamıydı ve reklamcılık alanında hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacaktı.

ilk facebook profil sayfası

facebook'un ilk profil sayfasını, kurucusu mark zuckerberg test amacıyla 4 şubat 2004'te oluşturdu. 

youtube'a yüklenen ilk video 

"hayvanat bahçesinde ben"... youtube'a yüklenen ilk videonun başlığı bu. video paylaşım sitesinin kurucularından jawed karim tarafından 23 nisan 2005'te platforma yüklenen 18 saniyelik video bugün 33 milyondan fazla kez izlendi.

atılan ilk tweet

twitter'a ilk tweet 21 mart 2006'da kurucusu jack dorsey tarafından atıldı. ilk tweet 24 karakterdi.

instagram'a yüklenen ilk fotoğraf

instagram'ın ilk fotoğrafı, kurucusu kevin systrom tarafından platforma temmuz 2010'da yüklendi.

kaynak: buzzfeed, al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;