Musul operasyonu

Irak güçleri Musul havalimanına yaklaştı

Musul’un doğu yakasından sonra batı kısmını da ele geçirmek için askeri operasyon başlatan Irak güçleri, bölgeye ilerleyişini sürdürüyor. Ordu, Gizlani Askeri Üssü ve Musul havalimanına hâkim konumu nedeniyle stratejik önemi olan Elbu Seyf bölgesini IŞİD’den geri aldı.

Irak Ordusu, 19 Şubat'ta Musul'un batı yakasını IŞİD'den geri almak için askeri operasyon başlatmıştı.[Fotoğraf: Reuters]

irak güçlerinin musul’un batı yakasını işid’den kurtarmak için başlattığı operasyon sürüyor. harekâtın üçüncü gününde kentin güneyinde işid’in elinde olan gizlani askeri üssü ve musul havalimanına hâkim konumdaki elbu seyf bölgesi ordu tarafından ele geçirildi. ele geçirilen bölge, havalimanına sadece 700 metre uzaklıkta.

bu gelişmeden sonra irak ordusu harekâtın üçüncü aşamasının birinci ayağının sona erdiği açıkladı. irak ortak operasyonlar komutanlığı sözcüsü yahya resul, "irak ordusunun 'geliyoruz ninova' adlı operasyonunun 3. aşamasının birinci ayağı belirlenen hedeflere hızlı bir şekilde ulaşılmasının ardından sona erdi" dedi.

kentin batı yakasının geri alınması için başlatılan askeri operasyonda işid unsurlarının durumuna ilişkin bilgi veren resul, "iki gün süren operasyonun sonunda işid hezimete uğradı. teröristler savaş meydanından kaçıyor, güvenlik güçlerine mukavemet göstermiyor" diye konuştu.

"işid’in petrol arıtma tesisi ele geçirildi"

musul'un batısında işid’in daha önce elinde tuttuğu kuyulardan çıkarılan ham petrolün arındırılması için kullandığı tesisin, güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunu aktaran resul şunları söyledi:

"irak ordusuna bağlı 9'uncu tugay, musul'un batısındaki atşana sıra dağları bölgesinde yer alan işid’in ham petrolü arıtmak için kullandığı tesisi kontrol altına aldı. örgüt daha önce musul'un güneyindeki kayyara'dan çıkarılan ham petrolü buradaki rafineride arıtıyor, daha sonra suriye'de satıyordu. petrolün taşınması amacıyla kullanılan tesisteki tanker ve bazı depolara da el konuldu." 

musul havalimanı'nın alınmasına yönelik hava saldırıları

irak hava kuvvetleri'nde görevli yüzbaşı pilot musab hamid en-numani, "işid’in elinde tuttuğu musul uluslararası havalimanı'na f-16 uçaklarıyla son iki gün içerisinde 10 hava saldırısı düzenledik" dedi. 

musul'un işid’den kurtarılması için 17 ekim 2016'da başlatılan operasyon kapsamında ordu birlikleri 24 ocak 2017'de kentin doğu yakasında denetimi sağlamıştı. irak başbakanı haydar ibadi de pazar günü yaptığı açıklamayla musul'un batı yakasının işid’den geri alınması için askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu. 

musul'un doğu yakasının kurtarılmasını kapsayan operasyonun 1'inci ve 2'nci aşaması yaklaşık 100 gün sürmüştü.

 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;