IŞİD

Irak, Musul ve Tikrit'te IŞİD'i bombalıyor

Irak, Musul'u ele geçiren IŞİD'e karşı hava operasyonu başlattı. Ankara, vatandaşlarının bulunduğu Musul'un bombalanmasından tedirgin. IŞİD ise Beyci'de bulunan ülkenin en büyük petrol rafinerisini kuşattı.

salı günü irak'ın kuzeyindeki musul kentinde kontrolü ele geçiren irak şam islam devleti (işid) örgütüne karşı operasyon başlatıldı. irak devlet televizyonu'nun haberine göre irak uçakları kentteki örgüt üyelerinin bulunduğu bölgeleri  havadan bombalıyor. irak'ın operasyonu ankara'yı tedirgin etti.

al jazeera'ye bilgi veren türk dışişleri yetkilileri "orada bizim 49 vatandaşımız var, hedeflerin çok iyi belirlenmesi lâzım. böyle bir işe girişilmesi doğru değil, tedirginiz" dedi. 

aynı kaynaklar, türk rehinelerin musul'da işid'in eline geçen valilik binasında olduğunu doğruladı. valilik binasının hedef olmasından endişe duyan ankara, bağdat hükümetiyle temasa geçti. 

hava saldırısının görüntüleri yayınlandı

irak devlet televizyonu saat 15:30 sıralarında başladığını duyurduğu hava operasyonunun görüntülerini yayınladı. türk hava kuvvetleri uçakları da gün içinde musul üzerinde keşif uçuşu yaptı.

saat 17:20 sıralarında ise irak ordusuna bağlı terörle mücadele birimi, tikrit'in kuzeyinin de hem havadan hem karadan bombalandığını açıkladı. işid militanları çarşamba günü bu kentin bir kısmını ele geçirmişti. 

'en büyük rafineri kuşatıldı'

işid ise, reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre beyci'de bulunan irak'ın en büyük petrol rafinerisini kuşattı. bölgede yaşayan bir görgü tanığı işid üyelerinin yaklaşık 50 araçlık bir konvoyla rafineriye geldiği söyledi. polis ve rafinerideki mühendisler de bu bilgiyi doğruluyor.

irak petrol bakanı abdulkerim luaybi ise rafinerinin kontrollerinde olduğunu söyledi. rafinerinin özel tim tarafından korunduğunu belirten luaybi, takviye için tesise daha fazla asker gönderildiğini bildirdi.

beyaz saray da beyci'de kontrolün irak'ta olduğunu bildirdi. gazetecilere açıklama yapan beyaz saray sözcüsü jay carney, "bunun dışında durumla ilgili başka bilgimiz yok" dedi. 

işid ilk olarak bu rafineriye salı günü gelmiş, ancak daha sonra geri çekilmişti. 

kaynak: al jazeera ve irakiye tv

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;