Ortadoğu

Irak Savaşı sona erdi

ABD Savunma Bakanı Panetta, Bağdat’taki törenle 2003’te başlayan savaşı resmen noktaladı. Son askerler de evlerine dönmeye başladı.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

Panetta Irak'ta

8 yıl sonra son buldu

100 bin Iraklı öldü

Törende konuşan Panetta, bayraklarının indirilmesini 'tarihi bir an' olarak niteledi.
Törende konuşan Panetta, bayraklarının indirilmesini 'tarihi bir an' olarak niteledi. [Reuters]

irak'ın başkenti bağdat'ta yapılan törende amerikan bayrağının indirilmesi ile abd'nin bu ülkede yaklaşık dokuz yıldır sürdürdüğü askeri varlığı resmen son bulmuş oldu.

başkent bağdat'a giden abd savunma bakanı leon panetta, şehirdeki en büyük amerikan üssünde yapılan törende, savaşın bittiğini ilan etti. törende konuşan panetta, bayraklarının indirilmesini 'tarihi bir an' olarak niteledi ve “bağımsız ve egemen bir irak hayali şimdi gerçeğe dönüştü”  ifadesini kullandı.

irak’tan önce cibuti ve afganistan'ı ziyaret eden panetta, daha sonra libya ve türkiye'de de temaslarda bulunacak.

abd, çeşitli ülkelerin katkısıyla kurduğu koalisyon ile birlikte, 2003 yılında dönemin irak lideri saddam hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasıyla bu ülkeyi işgal etmişti. washington’ın koltuğundan indirdiği hüseyin, daha sonra irak’ta yargılanmış ve 2006 yılında idam edilmişti. ülkede herhangi bir kitle imha silahı bulunamamıştı.

irak savaşı'nda 100 binden fazla iraklı ile 4 bin 500'ten fazla amerikan askeri öldü. savaşın abd'ye maliyetinin yaklaşık bir trilyon dolar olduğu belirtiliyor.

asker sayısı 170 bine çıkmıştı

güvenlik alanında sorumluluğun yerel güvenlik güçlere devrildiği irak'ta halen 4 bin kadar amerikan askeri bulunuyor. bu sayı ülkede savaşın en yoğun olduğu 2006 ve 2007 yıllarında yaklaşık 170 bindi. son askerler de yıl sonuna kadar irak'tan çekilecek.

başkent bağdat'ta kalan amerikan askerlerinin bir bölümü de tören sonrası irak'tan ayrılacak.

ülkedeki amerikan askerleri, saddam hüseyin'in devrilmesiyle sonuçlanan işgalden dokuz sene sonra, yıl sonundan önce ülkeden çekilecek.

abd başkanı barack obama, 2008'deki başkanlık seçimleri öncesi irak savaşı'nı bitirme sözü vermişti. çarşamba günü kuzey carolina eyaletindeki fort bragg üssü'nde askerlere hitap eden obama, birliklerinin 'olağanüstü bir başarıya' imza attıklarını söylemişti. törende irak'ta hayatını kaybeden amerikan askerleri de anılmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;