İşgalin ardından Irak

Irak’ta 80'den fazla ölü

30 Nisan'da düzenlenecek genel seçimlere yaklaşık bir ay kala Irak'ta düzenlenen saldırılarda 41'i asker olmak üzere 80'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu, Irak

ülke genelinde 80'da fazla kişinin ölümüne sebep olan saldırılar ülkede 30 nisan'ta yapılacak olan seçimlere yaklaşık bir ay kala ve irak bağımsız yüksek seçim kurulu'nda toplu istifaların yaşandığı güne denk geldi.

başkent bağdat'ta, patlayıcı yüklü bir kamyonun şehrin sünni bölgeleri olan salah ve nineveh'i şehrin kuzeyine bağlayan stratejik öneme sahip muthan köprüsü üzerinde patlatılması sonucu altısı asker dokuz kişi hayatını kaybetti.

bağdat'ın yaklaşık 45 kilometre kuzeyinde bulunan ve sünnilerin çoğunlukta olduğu termiye'de silahlı kişilerin askeri noktaya düzenlediği saldırıda sekiz asker öldü, 14 asker yaralandı.

bağdat'ın güneyindeki saidiye'de park edilmiş bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu dördü sivil olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti.

al jazeera'ye konuşan kaynaklara göre, ülkenin doğusundaki diyala'ya bağlı buhriz'de, içlerinde kadınların da bulunduğu 33 kişi 'ayrılıkçı milisler' tarafından infaz edildi.

salı günü ayrıca başkent bağdat’ın kuzeyinde yer alan nebai bölgesinde silahlı gruplar ordu birliklerine saldırmıştı. çıkan çatışmada 22 asker ölmüştü. 

emniyet teşkilatında görevli albay galib et-taiy’in yaptığı açıklamaya göre, musul’un güneyindeki bir askeri noktaya saldırı düzenlenmiş ve saldırıda beş asker ile bölgede bulunan bir kadının öldüğünü söylemişti.

saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

bir ayda 703 ölü

birleşmiş milletler irak misyonu’na (unami) göre, yalnızca şubat ayında irak’ta 703 kişi öldürüldü, 1381 kişi yaralandı.

araştırma sonuçları anbar eyaletinde öldürülenleri kapsamıyor. eyalete bağlı ramadi ve felluce’de toplam 298 kişi öldü, 1198 kişi yaralandı.

2013 yılında tüm ülkede gerçekleşen şiddet olaylarında dokuz bine yakın kişi hayatını kaybetti. bu da son beş yılın en ağır bilançosu oldu.

şiddet 30 nisan’da yapılacak kritik genel seçimler öncesinde daha da artış gösterdi.

ülkede sünniler, kendilerine karşı ayrımcı politikalar izlediği gerekçesiyle şii başbakan nuri maliki’ye tepki gösteriyor.

suriye’de yaşanan iç savaş da, irak’ta mezhepler arası gerginliğin tırmanmasına neden oluyor.

anbar’daki çatışmalar ise, irak’ta sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanmasının ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de bir yıldan uzun süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan, irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

kaynak: al jazeera, aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;