İşgalin ardından Irak

Irak'ta Ocak bilançosu ağır

Birleşmiş Milletler ülkede yılın ilk ayında en az 733 kişinin şiddet olayları sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Anbar eyaletinde ölenlerin sayısı ise bilinmiyor.

Konular: Irak, Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'1229 kişi yaralandı'

En çok ölüm Bağdat'ta

BM endişeli

Irak Savunma Bakanlığı son olarak Felluce'de 15 savaşçının öldürüldüğünü açıklamıştı [AP]
bm irak misyonu (unami), ülkede ocak ayında en az 618 sivil ve 115 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. ülkede aynı dönemde şiddet olayları sonucu en az 1029 kişi de yaralandı. 
unami'ye göre, irak'ta başkent bağdat, 297 kişiyle ocak ayında ölümlerin en yüksek olduğu şehirdi. unami, bağdat'taki olaylarda 585 kişinin de yaralandığını açıkladı.
ocak ayında, irak ordusu ile aşiretler arasındaki çatışmaların sürdüğü anbar eyaletinde ölenlerin sayısı ise bilinmiyor. unami'nın açıklamasında, eyalette 'ölenlerin statüsünün' tespitinde sorunlar olduğu belirtildi. 
bm genel sekreteri ban-ki moon'un irak özel temsilcisi nickolay mladenov, anbar'daki durumun kendisini endişelendirdiğini söyledi. mladenov, eyalette binlerce ailenin yerlerinden olduğuna, kuşatma altındaki felluce kentinde halkın mağduriyetinin sürdüğüne dikkat çekti. 
mladenov açıklamasında ayrıca bölgede, su, yakıt, gıda, ilaç ve temel ihtiyaçların da yetersiz olduğunu belirtti.
bm mülteciler yüksek komiserliği de geçen hafta 140 bin iraklının anbar'dan kaçtığını açıklamıştı. irak'ta mezhep çatışmalarının en yüksek düzeye ulaştığı 2006-2008 döneminden bu yana böylesi bir tablo ile karşılaşılmamıştı. 
ordu aşiretlerle çatışıyor
ülkede sünni milletvekili ahmed alvani 28 aralık'ta tutuklandı. tutuklamanın ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de bir yılı aşkın süredir devam etmekte olan hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan irak ordusu tarafından basıldı. bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında çatışmalar başladı.
çoğu el kaide ile bağlantılı aşiretler, felluce'nin tamamında ve ramadi'nin bazı bölümlerinde kontrolü sağladı. 
şii başbakan nuri maliki orduya anbar'da operasyon düzenleme talimatı vermişti. eyalette ordu birlikleri ile hükümet karşıtı aşiretler arasındaki çatışmalar sürüyor. 
irak ordusu cumartesi günü felluce'nin bazı bölgelerine hava saldırısı düzenlemişti. savunma bakanlığı, saldırılarda 15 savaşçının öldürüldüğünü duyurmuştu.  
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;