Irak

Irak'ta patlamalar: 9 ölü

Irak güvenlik kaynaklarına göre başkent Bağdat ve Bakuba'daki bombalı saldırılarda 9 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Konular: Ortadoğu
Bağdat'ta patlamalar bu kez tarihi çarşıyı vurdu. [Reuters]

irak güvenlik kaynakları, başkent bağdat'ın merkezindeki arabi çarşısına yerleştirilen iki bombanın patlaması sonucu 5 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını söyledi. patlamaların ardından çarşıda yangın çıktı.

bağdat’ın kuzeydoğusundaki bakuba'da da yola yerleştirilen patlayıcıların infilak etmesi sonucu bir yüzbaşı öldü. bakuba’nın had masker köyünde de yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu üç kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

işid tuzhurmatu'da köy kuşattı

irak şam islam devleti (işid), irak’ın kuzeyindeki tuzhurmatu ilçesine bağlı süleyman beg beldesini ağır silahlarla kuşatma altına aldı.

görgü tanıkları işid’in bölgeyi ağır silahlarla kuşattığını söylüyor.

kaynaklar, işid güçlerinin gece geç saatlerde süleyman beg'in çeşitli noktalarına havan topuyla saldırdıklarını ve ardından yaşanan karmaşadan faydalanarak beldenin çevresine sızmayı başardığını söyledi.

sabah saatlerinde karakol ve bazı kamu kuruluşlarını ele geçirmek isteyen işid militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

beldeyi kuşatma altına alan, yer yer içerideki bazı noktalara sızan militanları püskürtmek için irak ordusundan bölgeye takviye güçler gönderildi, çatışmalar devam ediyor.

süleyman beg'de çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. görgü tanıkları kurşun ve bomba sesleri nedeniyle dışarı çıkamadıklarını söyledi.

kerkük'te saldırı

kerkük’te ikinci tümen komutanı muhammed ed-duleymi, işid üyelerinin kerkük'ün batısındaki er-riyad banliyösü yakınlarında orduya ait bir kontrol noktasına saldırdığını söyledi.

duleymi, çıkan çatışmada 1 askerin öldüğünü söyledi.

anbar'daki çatışmalar

irak’ta sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanmasının ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de bir yıldan uzun süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan, irak ordusu tarafından basıldı. bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

irak şam islam devleti’nin (işid), felluce ve ramadi'nin bazı bölümlerinde kontrolü sağlamasının ardından, ordu büyük çapta operasyon başlatmış ve ramadi’de kontrolü yeniden ele geçirmişti. felluce kentindeki çatışmalar ise sürüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;